Misstänkt bilbrännare häktad

Publicerad 2018-08-17

Sju poliser med skyddssäker väst stod utanför Göteborgs tingsrätt på fredagseftermiddagen.

Säkerheten var förhöjd eftersom häktningsförhandlingen mot den 20-åring som misstänks ligga bakom bilbränderna i Frölunda inleddes strax efter klockan 15.

Efter förhandlingarna beslutades att mannen ska häktas.

Den misstänkte 20-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Tingsrätten menade att det finns risk för försvårande av sakens utredning om han försätts på fri fot, minimistraffet för mordbrand är två år.

Åklagare försvinner snabbt efter förhandlingen, men den misstänktes advokat stannar och svarar på frågor.

– Han häktades inte för grov mordbrand, vilket förts på tal. Även misstanken om våldsamt upplopp visade det sig inte finnas grund för. Trots hög spridningsrisk häktades han bara för mordbrand. Dessutom vill jag understryka att han bara är misstänkt för brott på en specifik gata så man kan också säga att omfånget på misstankarna har krympt eftersom det brann på fler ställen, säger advokat Ulrik Smedberg.

Den misstänkte häktades inte heller för risk för fortsatt brottslighet, något som åklagaren yrkat på. När advokaten får frågan om hans klient var på plats när bilbränderna inträffade så svarar han med självklarhet:

– Det är sekretess på var han befann sig, men han är ju från Frölunda så det vore inget konstigt om han befunnit sig där. 

Åtal ska vara väckt senast om två veckor. Advokat Smedberg tror dock att utredningen kommer att dra ut på tiden och att hans klient kommer omhäktas. 

– Det har gjorts en hel del beslag så jag tror att det dröjer minst sex veckor.

Det cirkulerar en mängd uppgifter i media om att han skulle vara kopplad till ett kriminellt nätverk, vad säger du om dessa uppgifter?

– Det är inget jag känner till eller sett prov på. Det låter konstigt när det gäller den här killen. Inget här har presenterats som tyder på det. Han har ett nästintill blankt brottsregister, han är bara dömd för ett brott som gav dagsböter.

Mannens identitet är sekretessbelagd. Åklagaren yrkade på att hålla förhandlingen stängd för allmänheten och press.

På plats i tingsrätten fanns ett par anhöriga till den misstänkte. 

– Jag vill inte kommentera någonting, sa en av personerna. 

Tror du att han är skyldig?

– Nej, ingen kommentar.

Mannen är sedan tidigare dömd för ett ringa narkotikabrott. Det målet avslutades i slutet av juli i år. Alltså mindre än en månad innan massbilbränderna.