24-åring döms till fängelse för mord på basketplan i Stockholm

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 24-årige mannen beväpnade sig med knivar – och stämde träff med sina två vänner.

Nu döms han till 15 års fängelse för att ha skurit halsen av en 23-åring.

Gärningen genomfördes vid en basketplan i Stockholm mitt på ljusa dagen.

24-åringen stämde träff med sina två vänner på en basketplan i Husby den 4 juli.

Där överföll han och skar halsen av en av vännerna - en 23-åring.

– Det är ett extremt övervåld mitt på dagen i ett bostadsområde, har åklagaren Alexandra Bittner tidigare sagt till Aftonbladet.

Nu döms 24-åringen till 15 års fängelse för mord.

I domen står att 24-åringen visat ett ”iskallt” och ”mycket rationellt beteende” när under mordet tagit en paus och satt sig på en bänk för att sedan återvända till den liggande 23-åringen för att utdela ett avslutande knivhugg då han ”i princip skurit halsen av” offret.

Rakade av sig mustaschen

Efter mordet har 24-åringen enligt domen gjort sig av med blodiga kläder, stulit en ny tröja på Husby torg, rakat av sig mustaschen, köpt nya skor och maskerat sig med hatt för att undgå upptäckt för att sedan åka till Linköping.

Enligt domen finns omfattande teknisk bevisning som ”talar mycket starkt för” att det är 24-åringen som är gärningsman, bland annat analys av blodspår och föremål på brottsplatsen och i mannen lägenhet.

Också vittnen pekar ut 24-åringen på brottsplatsen. Åklagaren har dessutom kunnat presentera övervakningsbilder som visar mannens väg till och från brottsplatsen. Efter mordet syns blodspår på 24-åringens kläder på bilderna.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning som gjorts inför domen begick 24-åringen gärningen ”under påverkan av en allvarlig psykisk störning” som enligt domen orsakats av ”ett självförvållat drogrus”.

Förnekar brott

24-åringen förnekar enligt domen brott men har ändå gjort vissa medgivanden. Han har bland annat sagt att han ”hört röster” och förklarat att han beväpnat sig med kniv för att han ”känt sig förföljd”.

Han har också sagt att ”det inte var syftet”, att det ”inte var meningen” och att han ”på grunt av händelsen är mycket ledsen”, vilket tingsrätten bedömer som att mannen ”mellan raderna” antytt att han är gärningsmannen.

24-åringen döms utöver ett 15-årigt fängelsestraff till utvisning ur riket med förbud att återvända.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Husby

Stockholm

Mord

Brott