Erdogan utropar seger i omtvistat val

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2018-06-24

Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdogan utropar sig som segrare i presidentvalet i ett tv-sänt tal.

Men enligt oppositionen är långt ifrån alla röster räknade. Stor förvirring råder – och Erdogan hänvisar till inofficiella resultat.

Den statliga engelskspråkiga tv-kanalen TRT World hade redan före Erdogans segeranförande skrivit på Twitter att han vunnit presidentvalet med en marginal som innebär att det inte blir någon andra valomgång. I sitt tal i Istanbul utropade Erdogan även seger i parlamentsvalet för det styrande AKP-partiets allians.

– Vårt folk har gett oss presidentämbetet och den verkställande makten, sade Erdogan och tillade:

– Jag hoppas att ingen kommer att försöka kasta en skugga över resultatet och skada demokratin i syfte att skyla över sina egna misslyckanden.

"Krävs en andra omgång"

Det oppositionella partiet CHP:s talesperson Bülent Tezcan hävdade sent på kvällen att endast 39 procent av rösterna räknats, medan statlig tv angav att över 97 procent räknats. Vid en presskonferens sade Tezcan att det kommer att krävas en andra valomgång, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det har inte heller kommit något officiellt besked från valmyndigheten, skriver den oppositionella tidningen Cumhuriyet.

Men enligt turkiska medier ledde Erdogan med 52,5 procents stöd när över 97 procent av rösterna i presidentvalet uppgavs vara räknade. Huvudmotståndaren Muharrem Ince från partiet CHP uppgavs ha fått 30,7 procent.

I parlamentsvalet fick president Erdogans parti AKP 42,4 procents väljarstöd enligt CNN Türk, medan partiets allianspartner, det nationalistiska Nationella handlingspartiet (MHP), fick 11,4 procents väljarstöd.

Oppositionella Republikanska folkpartiet (CHP) blev näst största parti med 22,6 procents stöd. Prokurdiska HDP fick 11 procents väljarstöd.

Utöver oenigheterna om hur många röster som räknats hävdar företrädare för CHP att flera fall av valfusk konstaterats i provinsen Sanilurfa. Uppgifterna har inte bekräftats från annat håll, och Erdogan tillbakavisar att några allvarliga problem har förekommit.

"Turbulens på flera håll"

Valet övervakas av OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M) är vice ordförande i den svenska delegationen och vice president i OSSE:s parlamentariska församling. Hon har arbetat som valobservatör i Istanbul under dagen. Hon kan inte uttala sig om rösträkningen ännu.

– Jag vet att det råder turbulens på flera håll. Som observatör är det viktigt att alla rapporter kommit in och alla har inte hunnit komma in än. De har därmed inte kunnat analyseras heller, säger Margareta Cederfelt.

– När de analyserats ser vi hur dags rösträkningen varit klar i olika vallokaler, vi ser när rösterna transporterats över till nästa nivå, vi ser också utifrån protokollen hur fördelningen av röster har blivit och vi ser även om oegentligheter har noterats av observatörerna.

Utökad makt

Om nu Erdogan verkligen gått segrande ur striden blir han den förste att åtnjuta den utökade makt som tillfördes presidentämbetet efter en kontroversiell omröstning i fjol – en reform som enligt kritiker urholkar demokratin och rättsväsendets oberoende och för Turkiet närmare enmansvälde.

Erdogans Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) har suttit vid makten sedan 2002. Det konservativa islamistiska partiet har varit föremål för häftig internationell kritik men också åtnjutit starkt inhemskt stöd.

Valdeltagandet på söndagen uppgavs vara 87 procent.