”Vi ska gå till botten med vad som har hänt”

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2018-07-13

På torsdagen skedde en rymning från Kriminalvården vid Laxå.

Den 25-åriga fången lyckades slita sig loss från kriminalvårdarna vid en kisspaus.

– Det är viktigt för oss att verkligen gå till botten med vad som har hänt, säger Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten.

En utredning av händelsen är nu inledd.

Det var på torsdagen som en fånge rymde från en transport mellan en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg och häktet Salberga i Sala. Det skedde utanför Laxå strax efter klockan 11.30 på torsdagen, när kriminalvårdarna stannade till vid en rastplats för att kissa.

Fången, 25-åriga Kristofers Kastellanoss, är dömd till 14 års fängelse efter ett knivmord. Han befinner sig fortfarande på fri fot.

Claes Nöjd, som är tillförordnad chef för nationella transportenheten, berättar att Kriminalvården har inlett en incidentutredning där de ska titta på händelseförloppet i detalj.

– Det är viktigt för oss att verkligen gå till botten med vad som har hänt. Det här är vår mest prioriterade utredning just nu, vi har kallat in personal som är på semester för att påskynda utredningen, säger han.

Han vill inte kommentera händelseförloppet förrän utredningen är klar.

Hur kan det här ens inträffa?

– Det ska vår utredning ta reda på. Det här är väldigt, väldigt ovanligt inom Kriminalvården. Vi utför 75 000 transporter per år, och vi har inte haft någon rymning de senaste åren. 

Claes Nöjd berättar att den senaste rymningen i samband med en transport skedde före 2015.

”Man är självklart skärrad”

I nuläget, medan utredningen pågår, kommer information att skickas ut till all personal som är inblandade i körningar. Kriminalvården kommer bland annat informera om att man ska vara särskilt uppmärksamma, enbart stanna vid absolut nödfall och dylikt.

Två klienter och tre personer ur personalen befann sig i bilen vid händelsen.

– Ingen person är fysiskt skadad, men man är självklart skärrad i och med denna händelse, säger Claes Nöjd.

Skulle du säga att Kriminalvården skött sitt arbete?

– Det får utredningen visa.

Claes Nöjd räknar med att Kriminalvårdens utredning är klar inom två till tre veckor.