Tusentals flyr stora skogsbränder i Kalifornien

Publicerad 2018-06-26

3 000 människor har evakuerats i samband med stora skogsbränder som härjar norra Kalifornien.

Hundratals brandmän bekämpar branden med hjälp av helikoptrar – men elden sprider sig snabbt.

Elden bröt ut i norra Kalifornien, runt 20 mil norr om Sacramento, på lördagen. På tisdag morgon, svensk tid, rapporterade lokala medier att över 200 brandmän bekämpar branden med helikoptrar.

Det torra och varma vädret och de tilltagande vindarna har gjort att elden flammat upp igen och spridit sig fort.

– Det är den värsta möjliga kombinationen, säger brandchef Jonathan Cox, till Sky News.

Undantagstillstånd i utfärdat

Ett område på drygt 33 kvadratkilometer är eldhärjat. Drönarbilder från platsen visar hur eldsvådan sprider sig i takt med att vinden ökar och flygplan cirkulerar över branden.

Kalifornien har utfärdat ett undantagstillstånd och 3 000 människor har evakuerats. Runt 20 bostäder har förstörts och ytterligare 600 hem är i riskzonen. Ingen ska dock ha skadats.

Väcker traumatiska minnen

Bränderna väcker minnen hos lokalbefolkningen från förra hösten då runt 40 människor omkom i eldsvådor.

Precis som vid de nuvarande bränderna bidrog kraftiga vindar till att elden kunde sprida sig så fort. Förra årets bränder lämnade 3 500 förstörda hem och tusentals evakuerade bakom sig och räknas som de värsta i Kaliforniens historia.

– Jag tror att vi alla är traumatiserade och överväldigade av de här bränderna år efter år. Hela samhället är på brytningspunkten, säger Terri Gonsalves, som evakuerades från sitt hem på söndagen, till nyhetsbyrån AP.

Följ ämnen i artikeln