Linnéa, 1, blev slagen i förskolan – föräldrarna fick veta från tidningen

avJonathan Lundberg

Förskollärarna berättade för Emanuel och Cecilia Lindström att deras dotter Linnéa trillat och fått blåmärken.

Dagen efter läste de i lokaltidningen att Linnéa blivit slagen, sparkad och hoppad på – något som de upplever att personalen inte berättat.

– Vi blev väldigt besvikna, säger pappan Emanuel Lindström.

När Emanuel och Cecilia Lindström skulle hämta sin dotter på förskolan i Halmstad den 26 juni var hon blåslagen. Den ett och ett halvt år gamla Linnéa hade märken och skrapsår på huvudet, vid munnen, armarna, benen och ryggen.

Några timmar tidigare hade en förskollärare ringt Emanuel.

– De sa att hon trillat och slagit sig. Möjligen att någon puttat henne. Jag frågade hur det var med henne, de svarade att hon varit ledsen men att det var bra nu. Därför hämtade vi inte henne direkt, vi ville inte att det skulle vara dagens sista minne från förskolan.

Men riktigt hur illa det var hade pedagogen inte berättat, menar Emanuel.

1 av 2 | Foto: Privat
Linnéa hade blåmärken över hela kroppen när hon kom hem.

Hoppade på henne

Emanuel och Cecilia Lindström åkte hem med sin dotter, fortfarande i tron om att skadorna kom från ett fall. På kvällen var Linnéa ledsen och rädd, hon grät och sov dåligt.

Dagen efter fick föräldrarna en chock när de läste Hallandsposten. Där stod att två äldre pojkar hade tryckt ner Linnéa vid en grind och hoppat på, sparkat på och slagit henne – medan fem förskollärare drack kaffe och hade fruktstund med de andra barnen en bit bort.

En anläggare som arbetade i området hade stoppat pojkarna och således räddat Linnéa.

– Han berättade ju för förskollärarna vad som hänt. Vi är besvikna på att de inte vidareförde det till oss, då hade vi hämtat henne direkt, säger Emanuel Lindström.

Foto: Privat
Pappa Emanuel och Linnéa.

Personalen delar inte bilden

Förskolans chef håller inte med om beskrivningen. Hon menar att föräldrarna visst fick veta vad som hänt.

”Det utsatta barnets vårdnadshavare fick veta att vi brustit och inte sett händelsen, att en byggnadsarbetare upptäckt det, att han uppgett att två barn slagit och hoppat på henne och att hon hade skrubbsår och blåmärken”, skriver hon i ett mail till Aftonbladet.

Hon håller däremot med om att förskolan brustit i sin tillsyn. Hur Linnéa kunde bli slagen i nästan fem minuter utan att någon i personalen reagerade går inte att förklara.

Byter förskola

Förskolan ska göra vad man kan för att hindra något liknande från att ske igen, skriver förskolechefen:

”Vi kommer bland annat att se över den fysiska utemiljön och våra rutiner för utevistelse.”

Efter händelsen har Linnéas föräldrar bestämt sig för att byta förskola. De har också anmält händelsen till Skolinspektionen, men betonar att de inte är arga på någon enskild person.

– Vi kände oss bara inte trygga. Jag hoppas de tar det här på allvar så att situationen blir bättre för barnen som går kvar, säger Emanuel Lindström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Halmstad

Barnomsorg