Högsta domstolen godkänner Trumps reseförbud

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2018-06-26

USA:s Högsta domstol ger grönt ljus för Donald Trumps kontroversiella inreseförbud, som slår mot människor i fem muslimska länder.

Avgörandet – som röstades igenom med siffrorna fem mot fyra – är en enormt viktig seger för presidenten.

”HÖGSTA DOMSTOLEN GODKÄNNER TRUMPS RESEFÖRBUD. Wow!”, twittrar han.

Samtidigt stämmer 17 delstater administrationen för separerandet av barn och föräldrar vid mexikanska gränsen.

Under kampanjen var det ett av Donald Trumps mest uppmärksammade vallöften. Efter att Trump tagit plats i Vita huset utvecklades det som han själv beskrivit som ett inreseförbud riktat mot muslimer till en av de mest omdebatterade presidentordnarna.

Nu har Högsta domstolen satt ner foten – och gett tummen upp till förbudet. Röstningssiffrorna blev fem mot fyra. Domstolens konservativa kvintett gick alltså alla på presidentens linje.

Jublet: ”Wow!”

Kort efter att nyheten blivit känd vände sig Trump, som så ofta förr, till Twitter för att ge utlopp för sina känslor:

”HÖGSTA DOMSTOLEN GODKÄNNER TRUMPS RESEFRBUD. Wow!”, skriver Trump med en lite oväntad blandning av versaler och gemener.

Avgörandet är Trump-administrationens första seger i USA:s högsta rättsliga instans. Enligt bedömare är beslutet oerhört betydelsefullt för presidenten.

I motiveringen skriver chefsdomaren John Roberts att presidenten har stor makt över migrationspolitiken:

”Det enda kravet i lagstiftningen är att presidenten anser att mottagandet av de utlänningar som omfattas skulle vara skadligt för amerikanska intressen. Här har presidenten utan tvekan uppfyllt det kravet.”

Omfattar sju länder

Ordern innebär att människor från Syrien, Iran, Libyen, Somalia och Jemen förbjuds att komma in i USA.

Vita huset motiverar åtgärden med att dessa länder har stora brister i arbetet mot terrorism. I vissa fall är också ”närvaron av terrorister” omfattande, uppger administrationen.

Vid sidan av detta införs också restriktioner för nordkoreaner och venezuelaner som vill resa till USA.

Har fått hård kritik

Det ursprungliga presidentdekretet infördes i januari 2017. Det ledde till kaos och enorma protester på flygplatser över hela USA.

Kort efter att Donald Trump skrev under ordern stoppades den i flera federala domstolar. I juni förra året godkände Högsta domstolen vissa delar av förbudet, men det är först nu som det släpps igenom i sin helhet.

Resestoppet har kritiserats för att vara diskriminerande gentemot muslimer. Många menar också att det är en ineffektiv åtgärd för att motverka terrorism. Så gott som alla terrorattacker i USA har utförts av amerikanska medborgare. Enligt en sammanställning från nyhetssajten vox.com löper amerikaner större risk att dö av sina egna kläder än ett terrordåd utfört av en migrant.

Stämmer Trump – hoppas på återförening

Samma dag som presidenten firade denna seger meddelade 17 delstater i USA, – bland annat Washington, New York och Kalifornien – att man stämmer Trump-administrationen, i hopp om att detta ska tvinga fram en återförening av de föräldrar och barn som separerats vid den mexikanska gränser.

”Administrationens tillvägagångssätt att sära på familjer är rent ut sagt grymt”, skriver Gurbir Greal, justitiekansle i New Jeyser, i ett uttalande – och fortsätter:

”Varje dag verkar det som att administrationen utfärdar nya, motstridiga beslut och förlitar sig på nya, motstridiga rättfärdiganden. Men vi får inte glömma: riktiga människors liv står på spel.”