Iran anklagar USA-stödd regim för attack

avTT

NYHETER

Minst 29 människor uppges ha dödats och ett 50-tal skadats i en attack mot en militärparad i staden Ahvaz i sydvästra Iran.

Gärningsmännen bakom den blodiga attacken har fått omfattande stöd av en utländsk regering, påstår utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Han anklagar samtidigt USA för att ha dragit i trådarna.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq.

Minst 29 människor, både militärer och civila som kommit för att titta, dödades när flera gärningsmän öppnade eld vid en militärparad i staden Ahvaz i sydvästra Iran, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

1 av 2 | Foto: AFP
Minst 24 människor uppges ha dödats och ett 20-tal skadats i en attack mot en militärparad

Dessutom skadades 53 människor i attacken. Flera kvinnor och barn finns bland de skjutna, enligt källor.

Anklagar USA

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq.

Men enligt Zarif har han klart för sig var ansvaret ska läggas.

"Terrorister som rekryterats, utbildats, beväpnats och finansierats av en utländsk regim har attackerat Ahvaz", skriver utrikesministern på Twitter. "Iran håller regionala terrorfinansiärer och deras amerikanska herrar ansvariga för sådana attacker", tillägger Zarif, och utlovar ett "snabbt och bestämt" svar på dådet.

Benämningar såsom "regionala terrorfinansiärer" brukar vanligtvis syfta på Irans fiender i regionen, Saudiarabien och Israel.

Öppnade eld mot publiken

Angriparna öppnade först eld mot publiken och siktade sedan mot de officiella gästerna. Totalt fyra gärningsmän deltog i attacken och två av dem dödades, medan ytterligare skottlossning uppstod när de två andra flydde från platsen, enligt den iranska nyhetsbyrån Isna.

Staden Ahvaz ligger i provinsen Khuzestan, mot gränsen till Irak, och har en majoritet av sunnimuslimer i befolkningen i det officiellt shiamuslimska landet. En separatiströrelse finns i området, men attacker riktade mot regeringen och staten är relativt sällsynta i större städer.

Militärparaden i Ahvaz var en av flera som pågår runt om i Iran till minne av kriget med Irak på 1980-talet.