Kristoffer Bergström är ny kolumnist i Aftonbladet

Publicerad 2018-10-06

Sportbladets Kristoffer Bergström utsågs till årets sportjournalist 2017.

Kristoffer Bergström, 34, är prisad reporter och krönikör i Sportbladet.

Förra året utsågs han till årets sportjournalist av Svenska sportjournalistförbundet.

Nu kan han även titulera sig kolumnist.

Du är ny kolumnist i Aftonbladet, vad tänker du om det?

– Det är som att någon bett mig hålla ett högtidstal på portugisiska. Det här behärskar jag såklart inte. Det här får jag se till att behärska ändå. Och om allt går förfärligt hoppas jag att någon åtminstone skrattar.

Vad kan vi förvänta oss av dina kolumner?

– Ett försök till brobyggande. Mellan sport och samhälle. Mellan det egenupplevda och expertisen. Mellan det finstämda och det fulstämda.

Du jobbar till vardags på Sportbladet, men det finns väl annat att skriva om här i världen?

– Verkligen. Varför har banken nya direktiv för fondspar åt barn? Varför byter Paradise Hotel-Mattias dialekt när han blir ledsen? Varför handlar P3 Dokumentär alltid om kriminalitet? Varför behandlas äldre som maskotar? Men först blir det ren sport och ett sorts försök att förklara det allra finaste med rörelsen. Då behöver vi börja med argentinska hästar och hårdsparkande indiska kvinnor.

Vad kan du lova att du aldrig skriver om?

– Magkänslor. De bästa kolumnisterna kan sitta avskärmade och lidelsefullt känna fram en text. Jag är inte en av dem. Jag kommer ringa forskare och professorer, läsa rapporter och artiklar, med målet att det knappt märks. Att texten bara verkar smart, att läsaren tänker att den där Kristoffer, hoj hoj, han verkar kunna det här med aerodynamik och nycirkusens historia.

Vem läser du helst av andra kolumnister och varför?

Peter Kadhammar för språket. Anna–Lena Laurén för fräschören i att få ett finskryskt perspektiv. Och så Åsa Linderborg, Johanna Frändén och Simon Bank av uppenbara skäl, för att de är smartare än oss andra.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En portugisisk ordbok.

Följ ämnen i artikeln