USA:s elever övar för masskjutningar

TT

Publicerad 2018-02-16

Vakter vid skolentréerna, övervakningskameror, regelbundna övningar och ryggsäckar av skottsäkert material. De senaste decenniernas masskjutningar i amerikanska skolor har förändrat vardagen för landets elever.

Rapporteringen från Columbine High School, Virginia Tech och Sandy Hook – för att bara nämna några – lämnar ingen oberörd. Nu i veckan skrek förtvivlade föräldrar ut sin sorg i Parkland i Florida, sedan en tonåring skjutit ihjäl 17 människor på en skola där.

Bara i år har 18 skolskjutningar inträffat i USA. I deras spår höjs röster för skärpta vapenlagar och bättre vård av psykiskt sjuka, men också för ökad säkerhet i skolorna.

Hur gömma sig?

– Den mest påtagliga förändringen kom efter masskjutningen på Sandy Hook 2012. Det kändes nära, både för att offren var grundskolebarn i samma ålder som våra egna och för att det inte låg så långt bort, berättar Annika McCrea, trebarnsmamma som har bott i USA i 20 år.

När de 20 små barnen och sex vuxna sköts ihjäl på Sandy Hookskolan i Newtown i Connecticut bodde familjen McCrea i Ridgewood i New Jersey. Annika McCrea berättar att skolorna i området under lång tid kommunicerade intensivt om säkerhetsåtgärder och hur man skulle prata med barnen om dådet.

– De började öva barnen på hur man gömmer sig under bänkarna om ett larm går eller en "elak person" kommer in. I vår lilla lugna stad diskuterades det länge om vi skulle ha metalldetektorer i elementary school (upp till femte klass), där vår dotter Emma gick, berättar hon.

– Hela USA skakades av Sandy Hook och vi med många tänkte att när i helskotta ska det bli ett slut på det här med automatvapnen. Barnen hade många tankar och frågor, vi fick berätta om vår syn på vapen och förklara vad det innebär att vara mentalt sjuk.

Vakter anställdes

På stadens high school (för elever från nionde klass till gymnasiet) anställdes samtidigt entrévakter och det blev omöjligt att som besökare gå in i skolan utan att skriva in sig i en liggare.

Andra delstater och städer har vidtagit andra åtgärder. Olika typer av larm- och varningssystem är vanliga och många skolor ordnar kurser i självförsvar, ofta inriktade på hur man avväpnar en skytt. Två tredjedelar av landets skolor håller regelbundet övningar, enligt en kongressrapport som nyhetskanalen CNN har tagit del av. I Iowa har en lärare uppfunnit ett särskilt dörrlås för nödsituationer och i Florida finns ryggsäckar med inlägg av skottsäkert material till försäljning, enligt en sammanställning som tidningen USA Today gjort.

Kasta konserver

En mer udda försvarstaktik är den där studenter drillas att kasta hårda objekt mot en skytts huvud. En skola i Alabama skickade 2015 ut ett brev där barnen ombads ta med en konservburk som vägde minst 200 gram. "Vi inser att det kan verka märkligt. . . men konservburken kan slå ner en inkräktare", heter det i brevet från skolledningen.

James Alan Fox, professor i kriminologi vid Northeastern University i Massachusetts, är kritisk till de många övningarna som han säger kan ha en skrämmande och traumatiserande inverkan på barn.

– Om man omger barn med alla dessa säkerhetsåtgärder är budskapet: det finns elakingar som är ute efter dig, säger han till USA Today.

Följ ämnen i artikeln