Bygg Ernsts trendiga friggebod!

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2009-05-26

”Det är ett sånt häftigt litet hus.” Ernst Kirchsteiger fick fria händer när han ritade sin första friggebod

Ett enda stort rum. Med stengolv och öppen spis. Så ser TV-inredaren Ernst Kirchsteigers friggebod ut när han får forma en egen favorit.

- Jag gillar rena enkla lösningar, säger han.

Inom kort börjar de första femton kvadratarna säljas. Små stenhus långt från de traditionella friggebodar vi vant oss vid.

- Jag ser det som ett multifunktionshus där du kan inreda ett eget spa, låta folk övernatta eller förvara ditt fikonträd på vintern. Jag har själv ett liknande stenhus hemma, berättar han.

Självisolerande

Där har han både fikonträd, olivträd och citroner.

- För kallt? Inte alls. Den här typen av hus är självisolerande, påpekar han.

När ett byggföretag gav Ernst Kirchsteiger i uppdrag att designa ett hus på 15 kvadratmeter var sten det självklara materialvalet.

- Det jämnar ut klimatkurvan på ett så skönt sätt. Väggarna laddas med solvärme på dagen och avger värmen under natten då vi vill ha det lite varmare. När solen stiger på nytt är det svalt igen, säger han men tillägger att den stora fördelen är enkelheten.

Att det är så lätt att bygga. Hela huset består av Leca-block som staplas utan murbruk. Ett material som varken brinner, ruttnar eller behöver underhållas.

"Som att bygga lego"

- Nästan som att bygga lego, väldigt logiskt, säger han

Byggblocken kommer i ett färdigt paket där även grund, pulpettak av gammaldags pannplåttak, svartmålade fönster och 3 meter höga dörrpartier ingår.

- Tanken är att huset placeras så att de stora glaspartierna öppnar upp åt söder och det blir en helt tät vägg bak mot norr, förklarar Ernst Kirchsteiger som i övrigt vill ge var och en frihet att göra huset till det de själva vill.

Därför finns inga färdiga väggar eller andra fasta utrymmen. Endast ett stort rum med vitrappade kalkväggar som andas och en öppen spis efter toscansk modell där murstocken ligger på väggens utsida och därför inte stjäl utrymme.

- Jag tycker det är ett så häftigt litet hus. Trots begränsad yta får man den där sköna känslan av rymd och frihet.

Gör som kändisarna - res till rivieran

Destination: Boka billigaste weekendresan här!

Följ ämnen i artikeln