Gratis SL-kort för unga kan komma tillbaka

avAftonbladet

Foto: Hasse Holmberg / TT

Sommarlovskortet – som gav skolelever möjlighet att resa gratis med SL under lovet infördes av Vänsterpartiet för två år sedan – och togs bort av M och KD.

Nu tror MP att det kan vara på väg tillbaka.

I budgetförhandlingarna med regeringen 2017 drev Vänsterpartiet igenom satsningen som skulle gälla i tre år och som innebar att skolungdomar mellan 12 och 18 år kunde åka gratis i kollektivtrafiken under sommaren.

När den nya majoriteten M, KD och MP tog makten i Stockholm efter valet – slopades projektet.

Nu finns hopp om att kortet kan komma tillbaka:

– Det var en populär reform, säger regionrådet Tomas Eriksson (MP) till mitti.

Men sommarlovskortet var inte lika populärt hos trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) trots att regionen gick plus på affären.

– Det har hela tiden varit ett tillfälligt bidrag och nu blev det mer tillfälligt än det var tänkt, sade han till tidningen för jul.

Tomas Eriksson (MP) – som sitter i koalition med de borgliga – är dock optimistisk och hoppas att regeringen återinför bidraget som på nytt kan ge Stockholm möjlighet att förse stadens unga med sommarlovskort.

Vänsterpartiet i Region Stockholm förväntar sig att de reformer som partiet gjort upp om med regeringen ska fortsätta gälla och att sommarlovskortet kommer tillbaka:

– Vi backar Sjöstedt och kommer att hjälpa till med att kämpa för ett mer jämlikt samhälle, säger Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd, i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM