Flera hundra provsvar kan vara fel – bland annat för prostatacancer

Publicerad 2018-02-09

Helsingborgs Dagblad rapporterade på onsdagen att flera hundra provsvar från Ängelholms sjukhus kan vara felaktiga.

Nu kan Aftonbladet berätta att en del av proverna är PSA-prov, som används för att hitta prostatacancer.

– Om du pratar om falskt låga prover så kan man missa en sjukdom, säger Håkan Miörner, chefsläkare vid medicinsk service.

Helsingborgs Dagblad kunde under onsdagen avslöja att flera patienter har kallats tillbaka till Ängelholms sjukhus då deras provsvar kan vara felkatigt.

Det handlar om cirka trehundra prover där det finns en risk för felaktiga analysresultat.

Proverna är bland annat vitamintester och sköldkörtelprover, men även PSA-prover som används för att upptäcka prostatacancer, berättar Håkan Miörner, chefsläkare vid medicinsk service, för Aftonbladet.

– Med det felet som uppstod i analysinstrumentet så finns det en risk för att PSA blir för lågt. Att det är lägre än vad det verkliga värdet är. Alla som tagit prover inom det tidsintervallet har vi kallat tillbaka för ny provtagning, säger han.

Kallade till nya prov

PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen. PSA är inte cancer från en tumör, utan ett äggviteämne som finns naturligt i kroppen även hos friska män. Ett normalt PSA-värde ska ligga under 3, är det förhöjt kan det tyda på sjukdom.

– Det finns inga belägg för att någon av dessa patienter ska ha cancer som har missats. När man tittar på de nya proverna från patienter som har blivit kallade till nytt prov så har man inte sett några stora avvikelser, säger Håkan Miörner.

Fel i ett mätinstrument

Orsaken till de felaktiga proverna är ett fel i analysinstrumentet som används för att få provsvaren.

– Det har uppstått genom ett fel som uppkom i instrumentets sköljbehållare. Den har sugit upp både vätska och luft istället för bara vätska och då kan det bli felaktigt höga eller låga värden.

Så det har brustit i rutinerna?

– Nej. Man kör kontrollprover med regelbundna intervall och när man körde kontrollproverna fungerade instrumentet. Så det har bara varit när man kommit ner i slutet på behållaren, när den är nästan tom som den har sugit upp både vätska och luft.

Vilka konsekvenser kan felaktiga provsvar få?

– Det är olika för olika typer av prov. Om du pratar om falskt låga prover så kan man missa en sjukdom. Då kan det ta längre tid innan patienten får diagnos.

Som till exempel med PSA-värdena? Att man kanske har prostatacancer?

– Ja. Det är därför det har gjorts en lex Maria-anmälan för att det finns risk för vårdskada.

Följ ämnen i artikeln