Ebolasmittad tog flyget – för att planera bröllop

Uppdaterad 2014-10-17 | Publicerad 2014-10-15

Dagen innan sjuksköterskan Amber Vinson diagnostiserades med ebola flög hon mellan Cleveland och Dallas.

Hon hade hälsat på sin familj - för att planera sitt kommande bröllop.

Nu söker myndigheterna efter de övriga 132 passagerarna.

Inom loppet av några dagar har två sjuksköterskor smittats av ebola i USA. Det rör sig om 26-åriga Nina Pahm, som smittades i förrgår, och Amber Vinson, 29, som konstaterades bära på smittan under tisdagen. 

Båda två var involverade i vården av den man från Liberia, Thomas Duncan, som dog av ebola i förra veckan på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas.

Kvinnorna har hittills vårdats tillsammans, men en av dem kommer inom det närmaste att flyttas till Atlanta för vidare vård.

Planerade sitt bröllop

På onsdagskvällen, svensk tid, gick *amerikanska hälsomyndigheter ut med information om att Amber Vinson flög inrikes dagen innan hon insjuknade.

Hon ska ha befunnit sig ombord ett flygplan som färdades mellan Cleveland och Dallas under måndagskvällen.

Enligt ABC News hade hon besökt släktingar Cleveland för att planera sitt kommande bröllop.

– Hon besökte sin mamma och mammans fästman, säger Toinette Parrilla på Clevelands hälsodepartement till tv-kanalen.

Amber Vinson ska ha bott hemma hos sin mamma under vistelsen. Mamman är anställd på ett lokalt universitet och skickades hem från jobbet när uppgifterna blev kända.

Inga symptom

Myndigheterna varnar nu de 132 passagerarna som befann sig ombord flygplanet, rapporterar BBC. Enligt CNN vill myndigheterna komma i kontakt med passagerarna för att kunna genomföra tester.

Personalen ombord på Frontier Airlines flight 1143 har uppgett att kvinnan inte visade några symptom på sjukdomen under flygningen, skriver AP.

Personer som har smittats av ebola för inte vidare sjukdomen innan de visar symptom, skriver nyhetsbyrån.

Obama ställer in resa

På onsdagskvällen, svensk tid, meddelar Vita huset att President Obama ställt in en planerad resa till New Jersey och Connecticut. Han kommer att möta ministrar och rådgivare för att diskutera den senaste händelseutvecklingen. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Obama suttit i telefonsamtal med flera europeiska ledare och uppmanat till "ett betydande krafttag" för att hindra spridningen av ebola.

Vid en presskonferens senare under onsdagen varnade Obama för att epidemin mycket väl kunde spridas globalt.

– Jag är övertygad om att vi kan stoppa spridningen i USA, men det blir svårare om epidemin växer utom all kontroll i Västafrika. Om det blir så kommer den att spridas globalt, säger Obama.

Han påpekar att insatserna ska fokuseras i de värst drabbade länderna i Afrika.

– Det är det allra viktigaste vi kan göra.

Han sa samtidigt att risken för att smittan ska spridas inte ska överdrivas, enligt The Telegraph.

– Jag skakade hand och kindpussade sjuksköterskor på sjukhuset, och jag kände mig helt och hållet säker, det här är inte som influensan, säger Obama.

Vita huset meddelar i ett pressmedelande att det är inte är aktuellt med ett reseförbud från de drabbade länderna till USA, rapporterar Reuters.

Bristfälligt skydd

Samtidigt möter sjukhuset där de båda kvinnorna jobbar hård kritik. Innan Thomas Duncan flyttades till en isoleringsavdelning låg han flera timmar på akuten, rapporterar Sveriges Radio.

När han väl fick vård använde inte personalen skyddskläder och vårdade samtidigt andra patienter.

Prover från Duncan skickades också i sjukhusets rörpost, som nu kan ha besudlats av smittan.

Uppgifterna kommer från de 77 personerna som vårdade Duncan.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC meddelar på en presskonferens under onsdagen att man inrättar en snabbinsatsstyrka som inom några timmar ska hjälpa sjukhus i landet att hantera misstänkta ebolafall, skriver TT.

– Jag önskar att vi hade haft en sådan insatsstyrka på plats när den första patienten fick diagnos. Men det kommer att ske från i dag och framåt med nya fall i USA, säger CDC-chefen Thomas Frieden.

Myndigheterna befarar nu att fler fall kommer att bli aktuella i Texas. 

Följ ämnen i artikeln