”Jag tänker på det varje dag”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-20

Tobias, 20, blev svårt brännskadad i lumpen – fick för lite hjälp av försvaret

GÄVLE. Tobias Eriksson, 20, brännskadades svårt vid explosionen i lumpartältet vid I 19 i Boden.

– Jag brann som en fackla.

Nu har Kammarkollegiet beslutat ge honom 150 000 kronor för de ärr han har kvar.

Tobias låg nedsövd en vecka på sjukhus och svävade mellan liv och död.

Efter olyckan skickades han hem från det militära.

”Har hela ansvaret”

– Försvarsmakten har sen struntat i honom trots att lagen säger att de har hela ansvaret för rehabiliteringen, säger hans pappa Thomas Eriksson.

– Det kan tyckas mycket för en 20-åring men det är ingenting för vad Tobias och vi andra i familjen gått igenom. Och rehabiliteringen har vi själva fått stå ekonomiskt för, säger pappan.

Tog fel dunk

Olyckan inträffade i augusti förra året när Tobias skulle fylla på en fotogenlampa under sin första lumparvecka. Han var eldvakt och tog fel dunk i mörkret sen någon mot reglementet ställt in T-sprit i tältet.

Dunken exploderade och Tobias blev till en brinnande fackla. Han hade sinnesnärvaro att väcka kompisarna och skära sönder tältduken. Sen rullade han runt på marken för att släcka elden i kläderna.

– Jag tänker på olyckan varje dag och hur nära det var att jag fick sätta livet till, säger Tobias.

Polisutredningen om olyckan är nedlagd. Åklagaren ansåg det omöjligt att få något befäl eller annan i ansvarig ställning fälld för vållande till annans kroppsskada.

De 150 000 kronorna tänker Tobias använda till den pilotutbildning han påbörjat.

”Hamnat i kläm”

– Det är en kosmetisk ersättning för mina ärr men jag hade hoppats på mer hjälp från försvaret. De tycker att försäkringskassan ska stå för kostnaderna. Försäkringskassan anser att det är försvarets skyldighet. Jag har hamnat i kläm mellan myndigheterna, säger Tobias.

ANNONS