FN: Rekordstora skillnader i barnafödande

TT TT TT

Publicerad 2018-10-17

Niger har den högsta fertilitetsgraden i världen. På bilden 19-åriga Hassia bärandes på sitt andra barn som är tio månader gammalt.

På många håll i världen föder varje kvinna 2,5 barn eller färre. Men fortfarande finns runt 40 länder där genomsnittet är fyra barn eller fler – vilket sätter käppar i hjulen för de globala utvecklingsmålen, enligt FN:s befolkningsfond.

Hassia planerade aldrig att bli gravid. Mannen som hon träffade försäkrade henne om att han använde skydd – men när hon blev med barn så lämnade han henne. Och när Hassias farmor upptäckte den växande magen slängde hon ut sitt barnbarn.

– Jag var ignorant när det kommer till sex. På barnhemmet (där hon växte upp, reds anm) hölls flickar och pojkar åtskilda och jag blev aldrig informerad om riskerna, säger nu 19-åriga Hassia, vars son Oumou har fyllt tre år, till FN:s befolkningsfond UNFPA.

Stora skillnader

Niger – där Hassia bor – har den högsta fertilitetsgraden i världen, på landsbygden föder varje kvinna i genomsnitt 8,1 barn. Medan många västländer tampas med en allt äldre befolkning står man här inför en motsatt situation, med en befolkning där hälften är under 15 år.

Men Niger ligger långt från snittet när det gäller barnafödande. I nästan alla världens länder har fertilitetsgraden sjunkit de senaste 150 åren, särskilt sedan 1960-talet. Tidigare födde varje kvinna fem barn eller fler, men nu har genomsnittet landat på max 2,5 barn i en majoritet av världens länder med en befolkning på minst en miljon människor.

Trenden mot mindre familjer hänger ihop med en högre grad av självbestämmande, ekonomisk utveckling samt utvidgade fri- och rättigheter, skriver UNFPA i en ny rapport. Men utvecklingen går inte lika snabbt överallt – faktum är att skillnaderna i fertilitet aldrig har varit så stora som nu.

Hindrar mål

I 43 länder med fler än en miljon invånare föder varje kvinna i genomsnitt fyra barn eller fler. 38 av dem ligger i Afrika söder om Sahara, en region som kommer att stå för över hälften av befolkningstillväxten i världen fram till 2050 om utvecklingen fortsätter på samma sätt.

UNFPA menar att den höga fertilitetsgraden i de här länderna är ett hinder i arbetet med att nå de globala utvecklingsmålen – i synnerhet nummer ett och tre som handlar om att utrota all fattigdom och garantera alla ett hälsosamt liv.

"Ett fullständigt förverkligande av reproduktiva rättigheter är vägen framåt", skriver UNFPA-chefen Natalia Kanem och pekar på kraften i att ge alla människor möjlighet att bestämma över sig själva och sina egna liv, oavsett var de bor i världen eller hur mycket pengar de tjänar.

I dag finns omkring 214 miljoner kvinnor som vill hindra en graviditet, men som inte har tillgång till preventivmedel.