Lille Remus hittade alla skeppsvraks ”heliga Graal”

Publicerad 2018-05-26

Ett 310 år gammalt spanskt skepp proppat med guld och silver har hittats på botten av Karibiska havet, rapporterar amerikanska CBS News.

Hjälten bakom upptäckten är robotubåten Remus 6000 – som gjorde fyndet på 600 meters djup.

Den lilla robotubåtens superfynd kallas nu skeppsvrakens ”heliga graal” – och ska innehålla skatter som beräknas kunna ha ett värde på upp till 17 miljarder dollar – motsvarande drygt 148 miljarder kronor med dagens växlingskurs.

Remus kan själv dyka upp till sex kilometer – och är utrustad med sensorer och kameror i jakten på värdefulla havshemligheter.

Delfinkanoner i brons

Fyndet av det tre århundraden gamla spanska fartyget kunde bekräftas när man hittade kanoner i brons med ingraverade delfiner.

En detalj som fått experter att tro att det rör sig om den spanska galeasen San Jose – som just försvann för över 300 år sedan.

– Jag satt bara själv i tio minuter och log, säger forskningsingenjören Jeff Kaeli, som var ensam på sökfartyget när han genom Remus såg kanonerna på havsbotten.

– Jag är inte marinarkeolog, men jag vet hur en kanon ser ut. I den stunden var jag den enda personen i världen som visste vad vi hittat.

Har omgetts av sekretess

Vrakets exakta fyndplats är ännu inte offentlig, och själva fyndet har omgetts av sekretess sedan det gjordes i november 2015 – på grund av oklarheter kring vilka som har rätt till skatten.

Både Colombia och Spanien ska ha gjort anspråk på skeppets last av guld, silver och ädelstenar – som alltså beräknas ha ett sammanlagt värde på svindlande 148 miljarder kronor.

Forskarna som gjorde fyndet har sagt att de är just forskare, inte skattjägare, och är inte involverade i äganderättskontroversen.

Följ ämnen i artikeln