Ebba Busch Thor: Vårdpersonal ska få neka utföra aborter

Uppdaterad 2015-05-07 | Publicerad 2015-04-25

Kritiken lät inte vänta på sig när nyvalda KD-ledaren Ebba Busch Thor tidigare i dag sa att vårdpersonal ska få vägra utföra aborter.

– Beskedet är mycket oroväckande, säger sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S).

Kristdemokraternas nyvalda partiordförande Ebba Busch Thor sa tidigare under lördagseftermiddagen till Aftonbladet att det ska vara möjligt för vårdpersonal att neka att utföra aborter:

– Vi tycker att det viktiga här är först och främst se till att respektera kvinnans val i en situation av graviditet. Men vi tycker också det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utav samvetsfriheten.

"Mycket oroväckande"

Kritiken lät inte vänta på sig. Sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S):

– Det ett mycket oroväckande uttalande. Man ska inte behöva söka vård och mötas av en misstro från personal i vården som inte vill utföra en abort.

Han tolkar uttalandet som att KD tänker driva frågan hårdare framöver.

– I och med att partiledningen uttalar sig på det här sätter blir jag orolig att de kommer att driva en debatt och ifrågasätta rätten till abort, säger Gabriel Wikström.

Han menar också att det är viktigare att värna om rätten till abort än att ge vårdpersonal rättigheten att vägra genomföra dem.

Ingen ny hållning

Ebba Busch Thor har avböjt från att kommentera Gabriel Wikströms kritik, men säger att frågan om samvetsfrihet – rätten för vårdpersonal –  inte är någon ny ståndpunkt för Kristdemokraterna:

– Vi har haft den här hållningen länge. Det är en ställning som även Göran Hägglund har haft, säger Ebba Busch Thors pressekreterare Sarah Hummerdal.

Ingen ska tvingas utföra aborter

Frågan har tidigare varit på tapeten i Kronobergs landstingsstyrelse. I november förra året lade KD en motion om samvetsfrihet, i vilken de skriver att man måste ta "hänsyn till personalens etiska och religiösa övertygelser för att undvika att någon tvingas delta i viss verksamhet som strider mot en sådan övertygelse."

KD fick med sig landstingsstyrelsen och frågan skulle utredas. Efter kraftig kritik, från bland annat Läkarförbundet, Vårdförbundet och RFSU, drogs förslaget snabbt tillbaka.