Hovrätten dröjer med beslut om våldtäktsmisstänkt åklagare

Uppdaterad 2015-09-28 | Publicerad 2015-09-07

Svea hovrätt ville avvakta med beslut om den våldtäktsmisstänkte Gävleåklagaren ska släppas ut ur häktet eller fortsatt vara inlåst, när rättegången avslutades idag.

I tingsrätten dömdes han till 3.5 års fängelse för tre fall av våldtäkt mot barn, tjänstefel, sexuellt ofredande och för att ha köpt ut sprit åt minderåriga.

I sin slutplädering yrkade chefsåklagare Anders Jakobsson på straffskärpning och att den åtalade ska kvarstanna i häktet då våldtäktsdomarna ger obligatorisk häktning.

– Jag tycker han ska ha åtminstone ett halvt års fängelse till. Men det återstår att se hur hovrätten ser på bevisningen vad gäller sexualbrotten, säger Jacobsson.

Advokaten: Bör frias

Gävleåklagarens försvarare, advokat Per Borgblad, ansåg i sin plädering att hans klient skall frias för våldtäkt, tjänstefel och sexuellt ofredande. I andra hand att våldtäkterna – där han ska ha haft sex med flickor som inte fyllt 15 år - ska bedömas som sexuellt utnyttjande.

Frågetecken finns huruvida Gävleåklagaren känt till flickornas exakta ålder.

– Han ska dömas för det han erkänt och inget mer och jag yrkade givetvis på att han skulle släppas fri då han ju redan suttit fyra månader i häktet, säger Borgblad.

Beslut dröjer

Både åklagare och försvarare gick med på hovrättens begäran om att få avvakta med beslut i bland annat häktningsfrågan till dess man samlat sig och hunnit överlägga.

– Men jag räknar med att ett beslut kommer senast under tisdagen, säger Borgblad.

Dom i målet kommer om två veckor.

Följ ämnen i artikeln