Rättegång efter kravallerna i Kungsträdgården

Publicerad 2015-10-13

Förra sommaren marscherade Svenskarnas parti i Kungsträdgården.

Tusentals protesterade – och en mindre grupp gick till våldsamt angrepp.

Nu ställs 15 personer inför rätta för våldsamt upplopp.

Det har dröjt ett år – men nu inleds rättegången mot 15 personer som misstänks för att ha gått till angrepp i Kungsträdgården sommaren 2014.

Då hade nazistiska Svenskarnas parti torgmöte i Kungsträdgården i Stockholm, samtidigt som tusentals personer var på plats för att stå upp mot rasism.

Men alla manifesterade inte fredligt mot Svenskarnas parti.

Ställda inför rätta

En grupp svartklädda och maskerade personer som beskrivs tillhöra autonoma vänsterextrema grupper misstänks för att ha tagit till våld.

Klockan 9.00 på tisdagen ställdes 15 personer därför inför rätta i Stockholms tingsrätt, misstänkta för våldsamt upplopp.

I polisens förundersökning finns en stor mängd bild- och filmmaterial som ska användas som bevisning i rättegången som väntas pågå i minst fem dagar, med ytterligare fyra reservdagar.

På bilderna syns bland vad som beskrivs som en av de åtalade gå till attack mot polisen med ett bord. Andra bilder visar hur föremål kastas mot polisen

Stärkt bevakning

Det finns även ett sort antal sms mellan de åtalade som bland annat visar hur de haft möten innan för att diskutera den aktuella demonstrationen.

Bevakningen vid Stockholms tingsrätt har förstärkts inför eventuella konfrontationer mellan höger- och vänsterextremister.

Flera av de åtalade har enligt förundersökningen kopplingar till Afa (Antifascistisk aktion) och numera nedlagda RF (Revolutionära fronten).

Följ ämnen i artikeln