Halkan slår till – flera skadade under kvällen

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-11-28

Flera personer i olika delar av landet har skadats, varav två allvarligt, efter trafikolyckor orsakade av halka.

Nu varnar polisen och Trafikverket för det förrädiska underlaget.

– Var uppmärksamma och håll hastigheten, säger Mia Sandgren, informatör vid polisen region Syd.

Trafikolyckorna duggade tätt under lördagskvällen och natten mot söndagen.

Vid 01.20 fick en polispatrull se en bil som tidigare under kvällen varit föremål för tips om rattfylla. Polisen följde efter bilen som framfördes mycket vårdslöst.

Färden slutade med att bilen voltade. Två personer fördes med ambulans till sjukhus med okända skador. Enligt polisen var båda vid medvetande.

Föraren misstänkts för rattfylleri alternativt drograttfylleri. På sin hemsida uppger polisen att det var mycket halt på platsen.

Tidigare under lördagen fick Skånepolisen in larm om två singelolyckor inom loppet av ett par minuter.

Utanför Hässleholm körde en personbil ner i diket och två personer fördes med ambulans till sjukhus. Efter olyckan hade polisen ingen kännedom om skadeläget men ska skicka en patrull till sjukhuset i Kristianstad för att följa upp.

Det inträffade även en singelolycka vid Östra Göinge.

– Båda olycksplatserna ligger i nordöstra Skåne och man har rapporterat att det är halt i området. Vi uppmanar bilister till att var uppmärksamma och att hålla hastigheten, säger Mia Sandgren, informatör vid polisen region Syd.

Bil voltade – en till sjukhus

Även vägsträckor i andra delar av landet präglas av halt underlag.

I Värmland körde en personbil av länsväg 801 mellan Olsäter och Sunne.

– Det var halt vid olycksplatsen och det var en person som satt i bilen som voltade. Personen fick åka till sjukhus men klarade sig undan med lindriga skador, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

På länsväg 184 mellan Skara och Falköping skadades två personer i en singelolycka tidigt på lördag kväll. De fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador.

– Olyckan är troligtvis orsakad av halka, det är väldigt halt på vägarna i området, säger Victor Prästbacka vid polisen i region Väst.

Trafikverket: ”Halt på många områden”

Senare under lördagskvällen rapporterade polisen i Västernorrland att halka orsakat trafikolyckor och avåkningar i länet.

Trafikverkets hemsida visar halkriskkartan framför allt att det är risk för lokal frosthalka i stora delar av landet samt risk för lokal ishalka i södra Sverige.

– Det är många olika områden det är halt på och risk för frosthalka. Vi råder bilister att vara uppmärksamma och att köra försiktigt. Även om det är saltat kan det vara halka fläckvis, Mikael Johansson, på Trafikverkets pressjour.

Förutom ett halt vägunderlag kan vinden ställa till med problem.

Under lördagen gick SMHI ut med klass 2-varningar i Halland, SKåne, Blekinge och Kalmar län.

Följ ämnen i artikeln