Kinesisk turist rånades på plånbok – hamnade i tyskt flyktingläger

Uppdaterad 2016-08-09 | Publicerad 2016-08-08

Mannen skulle anmäla sin plånbok stulen i Heidelberg.

En välklädd 31-årig kinesisk turist på besök i Tyskland försökte anmäla att han fått sin plånbok stulen – och undertecknade utan att vara medveten om det en asylansökan.

Först efter nära två veckor i byråkratiskt limbo upptäcke de tyska myndigheterna misstaget.

Den 31-årige mannen från Beijing, endast känd som Herr L, rånades på sin plånbok i samband med ett besök i den populära turistorten Heidelberg.

Han gick då in till stadshuset, i tron om att det var den lokala polisstationen, för att göra en anmälan. Men då mannen varken talade tyska eller engelska utan bara mandarin blev han på grund av språkförbistringen tagen för en flykting, och undertecknade – själv omedveten om det – en asylansökan.

Ovanligt välklädd

Det hela satte igång en asylprocess och mannen förflyttades till ett flyktingcenter i Dülmen, 36 mil därifrån, skriver Reuters.

Där fick han likt övriga flyktingar mat och fickpengar. Han fick även lämna fingeravtryck och genomgå en medicinsk undersökning.

Men den ovanligt välklädde mannen väckte myndighetspersonernas uppmärksamhet.

– Han betedde sig också annorlunda än andra flyktingar. Han fortsatte försöka prata med folk och berätta sin historia men ingen kunde förstå honom, säger Christoph Schlütermann, chef för ett flyktingcenter som Röda Korset driver i den nordtyska staden, till nyhetsbyrån och fortsätter:

– Han frågade också gång på gång om han kunde få tillbaka sitt pass, vilket är tvärtemot vad de flesta flyktingarna gör.

”Europa var inte vad han väntat sig”

Tyska Röda korset-anställda tog hjälp av en app för att försöka förstå mannen, men det var först när de i desperation vände sig till en lokal kinesisk restaurang för att få tolkningshjälp som de insåg misstaget.

– Han tillbringade 12 dagar i vår byråkratiska djungel för att vi inte kunde kommunicera, säger Christoph Schlütermann.

Kort därefter kunde den kinesiske turisten släppas och återuppta sin resa genom Europa.

– Det var ett extraordinärt ögonblick för oss alla. Han sa att Europa inte var vad han väntat sig, säger Schluetermann, och tillägger att mannen inte var upprörd utan glad att få åka därifrån.

Följ ämnen i artikeln