Senaten om omröstningen: ”Ingen brådska”

avEbba Thornéus

Foto: TT
John Cornyn, republikansk senator.

WASHINGTON. 217 röster mot 213.

Det blev resultatet när ledamöterna i representanthuset röstade om den nya sjukvårdsreformen – som kan ersätta nuvarande Obamacare.

Men trots att vinsten var en uppenbar delseger för republikanerna verkar det inte vara någon brådska för senatorerna att lyfta frågan.

– Det finns ingen tidsplan, svarade den republikanska senatorn John Cornyn på The Hills fråga om när förslaget kan lyftas i senaten.

Under torsdagen vann de republikanska ledamöterna i representanthuset en viktig delseger i målet att riva upp och ersätta Obamacare med en ny sjukvårdsreform – den så kallade ”The American Health Care Act”.

Med 217 röster mot 213 tog de hem en knapp seger, vilket ses som ett viktigt steg för president Donald Trump – vars stora vallöfte har varit att ersätta Obamacare – den nu gällande sjukförsäkringslagen som antogs av kongressen 2010 – mot en ny och bättre.

Efter dagens seger väntar nu en omröstning i senaten innan presidenten slutligen kan skriva under förslaget.

Dock menar många att det just är i senaten som förslaget kan möta riktigt hårt motstånd – vilket republikanerna är beredda på men vill ändå försöka.

– Vi vill inte ge upp, säger majoritetsledare Mitch McConnell och poängterar att det är en jätteutmaning som väntar dem i senaten.

Mindre än 20 procents chans

Av senatens 100 medlemmar är 52 republikaner, och det krävs en majoritet i omröstningen för att förslaget ska gå igenom. Men liksom i representanthuset finns det även i senaten ärkekonservativa politiker och mer mitten-orienterade som kan tänkas ha invändningar mot lagtexten.

Enligt The Hill är chansen mindre än 20 procent att lagförslaget godkänns och republikanerna i senaten har därför ingen brådska att rösta om det.

– Det finns ingen tidsplan, svarade den republikanska senatorn John Cornyn på frågan om när förslaget kan lyftas i senaten.

– När vi får 51 senatorer med oss ska vi rösta om förslaget.

Även den republikanske senatorn Roy Blunt säger att republikanerna hellre ser att man får till en bra överenskommelse som kommer gå igenom i senaten än att hålla sig till en specifik tidsplan.

– Jag kan inte föreställa mig att det kommer bli en stress att ta upp förslaget förrän vi har gjort en ordentlig ansträngning att hitta de 51 röster som vi behöver, sa han till The Hill.

Måste genomgå ”betydande förändringar”

Men för att få så många som möjligt med sig menar många att förslaget som gick igenom representanthuset på torsdagen måste genomgå betydande förändringar för att lyckas uppfylla de budgetregler som gör det möjligt att blockera en demokratisk filibuster.

Den republikanske senatorn och ordföranden i rättsväsendekommittén, Chuck Grassley, säger till The Hill att han har tillfrågats om lagstiftarna kommer kunna utarbeta ett förslag innan den 19 juni - ett nyckeldatum för försäkringsbolagen – men svarade att han inte kunde bifalla den önskan.

– Det har diskuterats för lite för att jag ska kunna ge ett datum.

Tillsatt en arbetsgrupp

Senator Mitch McConnell berättar att han har tillsatt en arbetsgrupp av senatorer som håller på att ta fram ett förslag som kan passera senaten.

Dock kan lagstiftarna komma att behöva diskutera ytterligare med ledamöterna i representanthuset för att reda ut meningsskiljaktigheter – vilket ytterligare kan dra ut på processen.

Det har heller inte klargjorts hur mycket den nya, reviderade sjukvårdsförsäkringen faktiskt kommer att kosta och hur mycket den täcker i praktiken.

CBO ska få säga sitt

Till skillnad från förra gången – då republikanerna försökte få igenom sitt förslag – har kongressens oberoende budgetkontor (CBO) den här gången inte fått räkna på dess konsekvenser.

När CBO analyserade den tidigare versionen i mars kom de fram till att dagens 27 miljoner oförsäkrade amerikaner kommer att stiga till 41 miljoner 2018 och 52 miljoner 2026, enligt The New York Times.

Republikanerna har dock meddelat att CBO ska få säga sitt innan förslaget behandlas i senaten.

– Jag tror att vi ska ta så lång tid som möjligt för att göra jobbet rätt, och vi behöver verkligen få CBO-analysen om effekten av kostnad och täckning innan vi kan presentera vårt förslag, säger senatorn Dean Heller.