Ny lag ska göra livet lättare för ukrainare

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-02-06

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.

Regeringen är klar med ett lagförslag som gör att ukrainska flyktingar kan folkbokföra sig i Sverige.

Det kommer att underlätta deras liv här, enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Genom att vara folkbokförd kan ukrainska flyktingar bland annat få etableringsersättning på 308 kronor om dagen, i stället för nuvarande dagersättning på 71 kronor. Det säger Malmer Stenergard vid en pressträff.

Hon understryker dock att de flesta ukrainare vill jobba och att kunna få ett personnummer underlättar vardagslivet i Sverige, till exempel genom att man kan skaffa sig ett bank-id och få full tillgång till vård.

Lagförslaget ska skickas ut på remiss om några veckor. Därefter hoppas Malmer Stenergard att en proposition till riksdagen kan snabbehandlas så att ukrainarna kan få ett personnummer före årsskiftet.

Lagförslaget kommer att gälla de ukrainare som har varit i Sverige i minst ett år och som väntas stanna här ytterligare ett tag.

Ukrainare som flytt kriget i sitt hemland omfattas av EU:s massflyktsdirektiv. Det gäller till mars 2025, men enligt migrationsministern anser EU-kommissionens jurister att det är möjligt att förlänga.

Centerns finanspolitiske talesperson Martin Ådahl tycker det är bra att regeringen ”äntligen får ändan ur vagnen” och kommer med lagförslaget.

Han pekar dock på att många ukrainska flyktingar lever i en mycket svår situation och att de inte kan vänta på den nya lagen i flera månader. Därför måste regeringen, enligt Ådahl, höja dagersättningen från nuvarande 71 kronor, genom att snabbt lägga fram en extra ändringsbudget i riksdagen.

– Det är en nödsituation, säger Ådahl.

Följ ämnen i artikeln