Magdalena Andersson om affischbråket med Ebba Busch

”Har kanske olika moralisk kompass”

Uppdaterad 2022-09-09 | Publicerad 2022-08-23

VÄSTERÅS. Över en natt var S-affischerna ersatta med valbilder på Ebba Busch.

Magdalena Andersson konfronterade KD-ledaren på toaletten innan en partiledardebatt.

– Så agerar man inte, säger Andersson och ifrågasätter Buschs moraliska kompass.

Socialdemokraternas valaffischer hängde nyligen ett stenkast från Sagerska huset där Magdalena Andersson med familj bor. I förra veckan skrev Expressen att affischerna rivits ner och ersatts med KD-affischer. Under tidningens partiledardebatt tog Magdalena Andersson själv upp saken med Ebba Busch när de båda befann sig inne på en stor allmän toalett.

Magdalena Andersson bekräftar samtalet med Ebba Busch.

– Jag tog upp det faktum att på kvällen när min familj lagt sig så var det affischer på Socialdemokraterna och Liberalerna utanför Sagerska. På morgonen var det nästan bara affischer från Kristdemokraterna. Så agerar man inte, säger hon. 

”Har olika moralisk kompass”

Intresset från Ebba Buschs sida var dock svalt enligt Magdalena Andersson.

– Hade jag varit KD:s partiledare hade jag gärna velat ha den informationen för att kunna agera. Det var Ebba Busch uppenbarligen inte lika intresserad av, säger Andersson. 

Hur reagerade Ebba Busch när du tog upp detta?

– Med förnekelse. Vi har kanske olika moralisk kompass helt enkelt, säger Andersson.

Var partiledardebatten verkligen rätt forum för ett sådant samtal?

– Jag råkade springa på henne på toan, jag bara berättade det. Det var viktig information att få så att man kan agera på det internt i partiet. Jag hade gärna velat ha den informationen. 

KD förnekar inblandning

Affischerna och affischeringen finns dokumenterad både på Socialdemokraternas och Kristdemokraternas sociala medier. På S kanaler framgår det att det tidigare hängde S-affischer på platsen, på en bild står Magdalena Andersson själv bredvid. Dagen efter hängde det enligt bilder som Expressen publicerat KD-affischer på platsen. Det finns däremot inte något som visar att S-affischerna rivits ner.

Aftonbladet sökte under måndagen KD för en kommentar. I dag, efter publicering, hör presschef Sabina Bernhardsson av sig. Enligt henne rev KD inte ner några S-planscher utan satte upp sina bredvid S på söndagen, två dagar innan partiledardebatten.

Efter att Magdalena Andersson tagit upp saken med Ebba Busch under partiledardebatten åkte KD till platsen för att undersöka saken. Då fanns det enligt partiet inga affischer där alls. Då valde KD att sätta upp nya.

– Vi har inte tagit ner några affischer. Det var tomt på delar av riksbron under längre tid och då har våra affischer satts upp där det varit tomt. Tvärtom har vi team som åker runt och lagar affischer runt om i staden, både våra men även andras affischer, säger Bernhardsson.