Trump om varför han slirar på sanningen

Publicerad 2017-03-24

Donald Trumps presidentskap har präglats av överdrifter, märkliga påståenden – och rena lögner.

I en intervju med Time förklarar han varför han ibland fabulerar.

– Jag är en person med starka instinkter, mina instinkter visar sig vara sanna, säger han till tidningen.

Nyligen förklarade FBI-chefen James Comey att Donald Trumps anklagelser om avlyssning mot föregångaren Barack Obama av allt att döma är falska. Comeys uttalande kom i en offentlig utfrågning efter att Trump i flera inlägg på Twitter hävdat att Obama avlyssnat hans telefoner i Trump Tower i New York i höstas. Utan att presentera några som helst bevis.

Det är ett av flera tillfällen då Donald Trump belagts med att ha ett otvunget förhållande till sanningen.

”Vet hur livet fungerar”

I det senaste numret av nyhetsmagasinet Time frågas presidenten ut om hur han ser på fakta.

– Jag är en person med starka instinkter, mina instinkter visar sig vara sanna, säger Donald Trump, i en telefonintervju med tidningen, från Ovala rummet.

Han tar upp några exempel på händelser som han förutspått.

Få trodde att han skulle bli vald till president, men nu sitter han där i Vita huset som världens mäktigaste man. Han påstod tidigt att Storbritannien skulle rösta för att lämna EU. Dessutom beskrev han Bryssel som ett ”helvete” innan en stor terrorattack.

– Jag råkar vara en person som vet hur livet fungerar, säger Donald Trump till Time.

Tog upp Sverige

Times reporter Michael Scherer påpekar att Trump ibland slår sig för bröstet för bevisat falska saker som han sagt, men som senare blivit verklighet.

När han i ett tal i februari pratade om flyktingar, invandring och terrordåd tog han till exempel upp Sverige. Många höjde på ögonbrynen.

– Se på vad som hände i Sverige i går kväll, i Sverige, sa Trump då.

Ingen förstod vad han menade. Inget nämnvärt hade hänt i Sverige. Absolut inget terrordåd.

Men ett par dagar senare fick han, på sätt och vis, rätt. Upplopp bröt ut i Rinkeby i Stockholm i samband med att polisen skulle göra ett gripande. Ett antal bilar sattes i brand, en fotograf överfölls och läget blev så pressat att en polis öppnade eld.

”Jag hade rätt”

I Donald Trumps egna ögon gör det honom till en närmast synsk sanningssägare.

– Jag hade rätt om det, säger han till Time.

Ett annat exempel är Donald Trumps återkommande påstående att han egentligen fick flest röster totalt i presidentvalet. Det stämmer inte. Hillary Clinton vann folkets röst, men hade inte tillräckligt många elektorsröster för att vinna.

Time lyfter fram Trumps falska påståenden som en medveten strategi för att avleda uppmärksamheten från annat.

Når fler med lögnerna

Tidningen har granskat de 298 tweets Donald Trump har skrivit sedan han blev vald till president, till och med den 21 mars. 15 inlägg bedöms som helt falska, exempelvis avlyssningsanklagelserna.

Genomgången visar att de falska inläggen i genomsnitt retweetats (spridits av andra twittrare) 28 550 gånger. I jämförelse har påståenden som bedöms som sanna spridits i genomsnitt 23 945 gånger.

Trumps lögner når alltså fler än hans sanningar.

– Han förstår hur man gör något till en fråga och lyfter diskussionen genom att säga saker som är motsägelsefulla eller rent av saknar underlag. Han har förmågan att byta ämne till något han vill prata om, säger Roger Stone, tidigare rådgivare till Donald Trump, till Time.