Livsmedelsverket: Sluta servera socker på förskolor

Publicerad 2017-11-09

Fetma ökar i Sverige och varannan svensk är överviktig. Den utvecklingen kan förändras genom den kost som svenska förskolor erbjuder våra barn, menar Livsmedelsverkets nutritionist Anna-Karin Quetel.

– Vi ger rådet att inte servera saft, läsk, godis och bakverk, säger hon till SVT Nyheter.

”Skolor och förskolor har en jätteviktig roll i arbetet för bra matvanor”, säger Anna-Karin Quetel från Livsmedelsverket.

Varannan svensk är överviktig och problemet ska, enligt Livsmedelsverket, lösas genom att förskolor inte serverar socker.

– Vi ger rådet att inte servera saft, läsk, godis och bakverk. Skolor och förskolor har en jätteviktig roll i arbetet för bra matvanor och en hållbar samhällsutveckling. Där behöver vi hjälpas åt, se till att det blir lätt att välja hälsosamma och hållbara val, säger Anna-Karin Quetel som är nutritionist på Livsmedelsverket till SVT Nyheter.

Konsumtionen av godis har fördubblats och läskdrickandet har så mycket som fyrdubblats sedan 1960.

– Vi kommer inte ha råd att betala för de kostnader som den här ökningen av fetma genererar. Vi måste hjälpas åt att stoppa den, säger Anna-Karin till SVT.

Konsumtionen av godis har fördubblats och konsumtionen av läsk har fyrdubblats sedan 1960.

Få kommuner har en policy om hur skolor och förskolor ska förhålla sig till socker. I stället får alla förskolor själva välja hur de vill göra. Vissa serverar sötsaker då och då, andra gör det aldrig. Detta trots att Livsmedelsverket gick ut för ett år sedan med sina råd om socker i skolor.

– Det optimala tycker jag är att man till vardags undviker godis, läsk, bakverk och glass, och sparar det till helgen. För förskolan blir det då att man inte serverar det alls, utan låter de få den guldkanten på livet hemma på fredagar och lördagar, säger Anna-Karin till SVT.

”Vi har fest tre gånger om året”

En förskola som har valt att ta bort socker och sötade livsmedel helt, sånär som tre gånger per år, är Diamantens förskola i Uppsala.

– I och med att vi har eget kök kan vi styra sockerintaget bra. Vi har inte nolltolerans – tre gånger om året har vi fest, men i övrigt är det sockerfritt, säger förskolechefen Anne-Li Andersson till SVT.

10 dagar utan socker – detta händer i
kroppen

Följ ämnen i artikeln