Utomstående dör i gängvåldet

Publicerad 2017-02-09

En vaktmästare sköts i Malmö när han var ute för att salta gångbanor.

De senaste åren har en människa per år mördats i det dödliga gängvåldet, utan att ha någon koppling till kriminalitet.

– Det är klart att ju fler skjutningar som sker på allmän plats, desto större är naturligtvis risken att andra råkar illa ut, säger kriminologen Mikael Rying.

Natten mot onsdagen blev en vaktmästare i Malmö skjuten när han var ute för att salta gångbanor i ett bostadsområde. Han vårdas på sjukhus med livshotande skador.

Vad som ligger bakom skjutningen är okänt, men klart är att de senaste åren har utomstående människor dödats och skadats av våldet mellan kriminella gäng i Sveriges större städer. Enligt Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), handlar det om 8–10 mördade personer sedan 2009, alltså ungefär en person per år.

– Det kan vara att gärningsmannen tar miste på person, det kan vara att offret kommer i vägen eller är släkt med någon som man vill hämnas på.

Åttaårig pojke dog

I de flesta fallen har människorna skjutits till döds, men det har även förekommit sprängdåd. I somras mördades en åttaårig pojke när en handgranat slängdes in i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. Sommaren 2015 dog en fyraårig flicka, samt tre vuxna män, i Torslanda i Göteborg när bilen de åkte i sprängdes av en bomb.

”Områden måste lyftas”

Mikael Rying tror att flera saker behöver göras för att motverka gängmorden, både inom de egna grupperingarna och när de drabbar utomstående.

– Dels att polisen satsar stora resurser på att lösa brotten, dels är det en samhällsfråga, en politisk fråga. De områden där de flesta av gärningsmännen och offren kommer ifrån måste lyftas.

Följ ämnen i artikeln