Hårda vindbyar stör trafiken

Lisa Andersson/TT

Publicerad 2019-12-15

Blåsten i södra Sverige har ställt till det för tågtrafiken i Skåne under söndagen. Flera orter har drabbats av strömavbrott och de hårda vindbyarna har gjort det svårt att resa över Öresundsbron.

Bron har stängts, öppnats och stängts igen. Vid 20-tiden öppnades bron åter, men Trafikverket varnar för att tåg kan ställas in med kort varsel och att det kan ta längre tid att resa än vanligt.

Rååbanan och Ystadsbanan är helt avstängda för trafik, och prognosen är att tågen kommer att stå stilla resten av trafikdygnet.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar i Blekinge, Halland, Skåne, Öland och Gotland till följd av de hårda vindbyarna. Under sena kvällen kommer blåsten att lugna ner sig i Skåne och dra vidare österut.

– Det är som blåsigast i Halland och Skåne nu, men det kommer att kulminera under kvällen och blåsten drar vidare österut, säger Jonatan Kvernby, meteorolog på SMHI.

Under kvällen når blåsten, med mycket hårda byar, Öland och under natten når den hårda blåsten Gotland.

– Det är de sydostligaste delarna av Sverige, alltså södra Gotland och Öland och inte hela öarna som berörs, säger Jonatan Kvernby.

Efter helgen tros blåsten lugna ner sig i hela landet. Under måndagen drar ett regnväder in över Götaland, medan moln och snöfall drar bort från norra Norrland.

Följ ämnen i artikeln