Jägare stängs av efter jaktbrott i Botswana

TT-Reuters

Publicerad 2019-12-15

Två professionella jägare får inte jaga i Botswana längre, efter att de skjutit en forskningselefant. Elefanten på bilden är en annan. Arkivbild.

Två professionella jägare får sina jaktlicenser i Botswana indragna efter att ha skjutit en forskningselefant till döds och sedan förstört elefantens halsband för att undanröja bevis.

Elefanten sköts i slutet av november. En av jägarna stängs av på obestämd tid och den andre på tre år.

"Dessutom ska de två jägarna ersätta det förstörda halsbandet", meddelar miljö- och turismdepartementet som lovar att samarbeta med jaktindustrin för att försäkra sig om att upprätthålla etiska standarder.

Tidigare i år väckte Botswanas president Mokgweetsi Masisi internationell debatt när han beslutade att häva ett förbud mot elefantjakt som hade införts fem år tidigare av hans företrädare Ian Khama.

Elefantpopulationen i hela Afrika minskar på grund av tjuvjakt, men i Botswana har antalet ökat sedan slutet av 1990-talet.

Enligt regeringen ställer elefanterna till med problem för bönder genom att dra upp deras grödor, och jakt anses därför nödvändigt för att minska antalet.