Ny FN-resolution fördömer Myanmar

TT

Publicerad 2019-12-28

Rohingyer i ett läger i Bangladesh. Arkivbild.

FN:s generalförsamling har röstat igenom en resolution som fördömer Myanmars behandling av rohingyer.

Dubbelmoral och diskriminerande, mullrar Myanmars FN-ambassadör.

Resolutionen, som röstades igenom trots nio röster emot, fördömer starkt övergrepp som Myanmar utsatt rohingyer och andra etniska minoriteter för – som godtyckliga gripanden, tortyr, våldtäkt och mord.

Generalförsamlingen uppmanar Myanmar att bekämpa hatbrott mot minoriteter, rapporterar AP. Den uttrycker även oro över de tecken på att grova krigsbrott förekommit i landet som en oberoende FN-utredning funnit.

Resolutioner som röstas igenom av generalförsamlingen är inte juridiskt bindande. De anses dock ha en stor inverkan på världsopinionen.

"Diskriminerande"

Krisen mellan den buddhistiska majoriteten i Myanmar och muslimska minoriteter som rohingya har pågått i årtionden, men eskalerade 2017 då militären genomförde en offensiv i delstaten Rakhine. Nära 800 000 rohingyer flydde över gränsen till Bangladesh och de flesta har inte återvänt sedan dess.

Myanmars FN-ambassadör kallar resolutionen "ett klassiskt exempel på dubbelmoral", och menar att generalförsamlingen "applicerar människorättsnormer på ett selektivt och diskriminerande sätt".

– Den här resolutionen kommer att göda ännu mer polarisering mellan olika etniska grupper i regionen, sade Hau Do Suan, enligt AP.

Statskansler Aung San Suu Kyi besökte i mitten av december Internationella domstolen (ICJ) i Haag, som nyligen inlett en process om misstänkt folkmord mot rohingyer i Rakhine, för att försvara sitt land.

Den tidigare fredspristagaren hävdade då att domstolen fått en ofullständig bild av situationen och skyllde våldet i Rakhine på rohingyiska rebellgrupper.

Ny budget

Generalförsamlingen röstade även igenom FN:s driftsbudget för 2020, rapporterar AFP. Den växer något från i fjol och landar på 3,07 miljarder dollar, motsvarande 28 miljarder svenska kronor.

För första gången inkluderar budgeten medel för att undersöka krigsbrott i Syrien och Myanmar. Båda har tidigare finansierats med frivilliga medel, men ska nu bekostas av alla 193 medlemsstater.

Ryssland, Syrien och Myanmar – samt Nordkorea, Iran, Nicaragua och Venezuela – motsatte sig budgeten, men röstades ned.

ANNONS