Lundaforskare sågar ”miljövänlig” tvättmetod

avAftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:

Avjoniserat vatten skulle göra tvätten ren helt utan tvättmedel. Nu ifrågasätts både tekniken och stödpengarna av flera forskare i Lund.

– Skulle de ha rätt och vattnet faktiskt få nya egenskaper är det nobelprisklass, säger en professor vid Lunds universitet till tidningen Lundagård.

Att tvätten skulle bli ren enbart med hjälp av avjoniserat vatten kan vara för bra för att vara sant. Tidningen Dagens ETC har tidigare berättat att ett äldreboende i Kristianstad som slutat använda systemet efter upptäckten att både bajsfläckar och kisslukt fanns kvar efter tvätt.

Nu rapporterar Lundagård att fem forskare i Lund gått samman och skickat ett brev till Energimyndigheten. Man pekar på att tekniken saknar vetenskapligt stöd och kritiserar också att tillverkaren Swatab fått 2,9 miljoner kronor i bidrag.

– När en myndighet börjar dela ut stora anslag till något ovetenskapligt – eller i värsta fall pseudovetenskapligt – måste vi agera och berätta hur universitetsvärlden ser på det, säger Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet.

– Det finns ingen vetenskaplig teori som stödjer att vatten helt plötsligt får nya lösningsegenskaper bara för att man plockar bort joner. Det här är en teknik som saknar vetenskaplig grund.

Tillverkaren Swatab tillbakavisar kritiken. Misslyckandet vid äldreboendet i Kristianstad sägs bero på att anvisningar inte följdes.

– Vi kommer från praktiken medan forskarna är fast i teorin. Vårt vatten fungerar, problemet är bara att ingen ännu vet varför det fungerar, säger Per Hansson, chef för utvecklingsenheten vid Swatab, till Lundagård.

I Lund är det studenter som provar. AF Bostäder har valt att installerat två maskiner i Vildanden i östra Lund och ska testa tekniken i ett år. Sedan kommer försöket att utvärderas.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM