Han mixar Syrien och Skåne – i bröddegen

Publicerad 2020-02-20

Mohamad Khir Alshibani jobbar på Hollandia i Malmö och är en av sex som tävlar om titeln som Årets bagare 2020.

Från att ha bakat bullar med sin farfar och pappa i Syrien till att bli en av finalisterna i Årets bagare 2020 – Malmöbon Mohamad Khir Alshibani är ödmjuk och hedrad över att ha gått vidare i tävlingen.

– Jag har bara bott i Sverige i fyra år, jag är glad bara av att vara nominerad, säger han.

Tävlingen Årets bagare 2020 går av stapeln för sjätte året i rad och den 9 mars är det dags för finalisterna att imponera på juryn med sina bullar och bröd. En av de sex bagare som tävlar om den ärofyllda titeln är malmöbon Mohamad Khir Alshibani.

Mohamad är 25 år och kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Första tiden blev Mohamads hem en liten ort i Norrbotten där han bakade bullar till pensionärerna på Folkets hus, medans han väntade på att få uppehållstillstånd.

Bakade med sin farfar

Ett år senare gick flytten till Malmö där Mohamad pluggade på SFI för att lära sig svenska och jobbade samtidigt även på en restaurang där han också bakade en hel del.

Men intresset för att bröd, bullar och kakor har Mohamad haft sedan barnsben.

– Jag började baka när jag var 12 år gammal. Min farfar var bagare i hela sitt liv och hade ett bageri så jag hjälpte honom när jag inte var i skolan. Det var inte för att jag var tvungen att hjälpa till utan för att jag tyckte det var så roligt att baka, berättar Mohamad.

De nominerade till Årets bagare 2020

En av sex finalister

Några år senare började han jobba extra hos sin pappa som också är bagare och konditor. 2012 började kriget i Syrien och Mohammad var tvungen att fly. I tre år jobbade han som bagare i Libanon för att sedan ta sig vidare till Sverige.

– Jag lämnade min familj och åkte till Sverige själv, det var inte lätt.

2017 fick Mohamad jobb som bagare på det anrika caféet Hollandia mitt på gågatan i Malmö. I början av 2020 skickade han in sitt recept och ansökan om att bli en av finalisterna till Årets bagare.

– Jag blev jätteglad när jag fick veta att jag var en av sex bagare som gått till final! Jag har ju ingen utbildning utan är självlärd av min farfar och min pappa. Men jag vill föra deras arv vidare.

– Jag tävlar mot fem andra svenskar som är jätteduktiga, jag har ju bara bott här i fyra år, så jag är glad att jag bara kommit till finalen, säger Mohamad.

Inspireras av Skåne och Syrien

Mohamad berättar att han älskar att baka med mycket smör och favoriterna är kardemummabullar, croissanter och briochebröd. Men inspirationen till vad som kommer bakas under finalen går i ett helt annat tecken.

– Jag vill inte berätta för mycket för det är hemligt, men jag inspireras av Skåne och Syren i en mix.

Van att arbeta framför publik

Under finalen ska bagarna baka 150 bakverk på bara sex timmar. Under tävlingens gång iakttar juryn finalisternas teknik och hantverk samt smakar på slutresultatet. Mohammad är lite nervös inför tävlingen då det är hans första gång, men att stå och baka framför folk tycker han bara är kul.

– När jag jobbade med min farfar och pappa i Syrien så bakade man alltid framför folk på hans bageri, så jag har inga problem med det. Det är nog lite av min stryka. Sen gäller det att planera sitt arbete och var förberedd för att inte bli stressad.

Hur förbereder du dig inför finalen i mars?

– Jag tränar på att baka sådant jag inte bakat på länge och försöker planera mitt arbete. Jag ska bara ha kul, jag älskar ju att baka och har gjort det sedan jag var en liten pojke.

Följ ämnen i artikeln