Smittade australier testade negativt i Japan

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Helen Orr/AAP/AP/TT
Australier som har evakuerats från virusfartyget Diamond Princess kom under torsdagen till Darwin i norra Australien.

Två personer som har evakuerats från lyxfartyget Diamond Princess och förts till Australien har testats positivt för coronaviruset, rapporterar ABC News.

De två personerna hade testats negativt för viruset innan de lämnade kryssningsfartyget Diamond Princess, som har hållits isolerad i hamnen i Yokohama i Japan sedan början av februari.

"Med tanke på att det fanns bevis för fortsatt sjukdomsspridning ombord på Diamond Princess under de senaste dagarna är några positiva fall efter återkomsten till Australien inte oväntat, trots all hälsoscreening före avresa", säger Brendan Murphy, medicinskt ansvarig vid det australiska regeringskansliet, i ett uttalande.

De smittade australierna har isolerats och mår enligt uppgift relativt bra.

Totalt har 164 personer förts till Australien från virusfartyget. De ska nu tillbringa över två veckor vid en karantänanläggning i Howard Springs utanför Darwin i norra Australien.

Enligt Brendan Murphy vidtogs omfattande åtgärder för att förhindra smitta under flygningen från Japan till Australien.

– Med tanke på det som har hänt under den senaste veckan i Japan och ombord på kryssningsfartyget så är det möjligt att fler kan testa positivt under kommande dagar, säger Murphy.

– Om det blir så är vi väl förberedda för att upptäcka, hantera det och isolera dem, fortsätter han.

Över 600 coronavirusfall har bekräftats bland passagerarna på Diamond Princess. Under torsdagen avled två tidigare passagerare i Japan till följd av viruset.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I podden Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM