Polischefen i Malmö: ”Ett bedrägligt lugn”

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2020-02-06

Mattias Sigfridsson, polisområdeschef i Malmö.

Polisens offensiv i Malmö kan leda till att fler vill hoppa av från sina kriminella nätverk.

Samtidigt varnar polischefen Mattias Sigfridsson för att ett bedrägligt lugn råder i staden.

– Det är fortfarande ett ganska allvarligt läge i många konflikter, säger han.

Även om antalet dödsskjutningar inte har sjunkit under de två senaste åren jämfört med 2017 har det skett färre skottlossningar i Malmö under 2018 och 2019.

En bidragande orsak tros vara projektet "Sluta skjut", som drogs i gång för snart två år sedan och som ska rulla vidare under 2020.

Satsningen riktar sig mot nyckelpersoner i stadens kriminella nätverk.

– Trots att vi är försiktiga med att dra för stora slutsatser kring resultaten ser vi ändå att vi har en relativt kraftig nedgång på skjutningar de två senaste åren. Nästan en halvering jämfört med 2017, säger Mattias Sigfridsson, chef för polisområde Malmö.

Ett maktvakuum

Sedan mitten av november har det varit många poliser ute på Malmös gator genom den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost och under årets första månad inträffade inte en enda skjutning i staden – vilket är ovanligt för Malmö.

Samtidigt säger Mattias Sigfridsson att det kan röra sig om ett "bedrägligt lugn". När grovt kriminella häktas eller hamnar i fängelse – eller lämnar den kriminella banan – uppstår ett maktvakuum.

– Vi vet att vi har ett antal rätt så allvarliga konflikter mellan kriminella grupperingar, som vi fortsätter att bevaka intensivt för att förhindra nya våldsdåd. Men vi vet också av erfarenhet att det kommer att komma både skjutningar och mord, hur hårt och bra vi än jobbar, tyvärr, säger han.

"Under större press"

Den senaste tidens insatser har dock satt press på människor som verkar lägre ner i den kriminella hierarkin och det kan leda till att fler tar kontakt med kommunens avhopparverksamhet, som har funnits sedan 2012.

– De som är ute på gatorna och säljer drogerna kommer under en större press nu. De kan inte bära så mycket narkotika på sig. Samtidigt känner de en press från dem som de jobbar för, vilket gör att livet blir för jobbigt. Då kan det hända att de söker hjälp, säger Anna Kosztovics, biträdande projektledare för "Sluta skjut".

Runt 40 personer, som har kartlagts inom projektet, har i dag kontakt med avhopparteamet. Totalt arbetar verksamheten med runt 70 ärenden.

– Fler än tio kartlagda individer har ingått i en avhopparprocess. Vissa gör det fortsatt, andra har hoppat av och vissa kan vara på väg tillbaka. Sedan har vi 20 individer som inte är inne i en sådan process, men som vi har kontakt med och hjälper med andra saker, säger Anna Kosztovics.