Beskedet: Avlidna malmöiter får stanna

Publicerad 2020-02-06

Att transportera bort liken kostar 784 kronor men kostnaden skulle stigit vid transport till Lund.

Avlidna Malmöbor såg ut att få transporteras till Lund.

Nu står det dock klart att kropparna blir kvar i Malmö.

– I måndags fick vi besked om att regionen öppnat upp två kylrum, säger Leif Ekwall, vd för Etikbolaget i Skåne AB, till Skånska Dagbladet.

Efter att Region Skåne, på grund av ombyggnation, dragit ner kapaciteten på bårhuset på Skånes universitetssjukhus (SUS) såg det ut som att en del av de döda Malmöborna skulle behöva skickas till Lunds bårhus. Varje år dör cirka 3 000 Malmöbor och platsbristen gjorde att cirka 1 000 stycken skulle behöva skickas till Lund.

Det ledde enligt Skånska Dagbladet till en mindre tvist - då transporten utanför kommungränsen skulle leda till en extrakostnad. För varje avliden person som skulle transporteras till Lund skulle det kosta 9,50 kronor per kilometer, när man passerat kommungränsen. En kostnad som varken Region Skåne, Malmö stad eller begravningsentreprenörerna var villiga att betala.

”Problemen lösta nu”

Det såg ut som att dödsboet skulle behöva betala transporten till bårhuset, men nu har man funnit en lösning som innebär att några avlidna personer inte behöver transporteras till Lund.

– Men i måndags fick vi besked om att regionen öppnat upp två kylrum. Man har hittat resurser som finns i utrymmena. Bland annat ett extra kylrum som fanns i en filial till rättsmedicinen. Nu finns det två kylrum till. Som jag ser det är problemen lösta nu, säger Leif Ekwall, vd för Etikbolaget i Skåne AB, som sköter transporten, till Skånska Dagbladet.

De nu öppnade kylrummen är tänkta att användas till 2022, då SUS är färdigrenoverat.

ANNONS