Expert om Malmöskjutning: "Extremt ovanligt"

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-08-27

Ljus och blommor på gatan i Malmö där en kvinna i 30-årsåldern sköts till döds. Arkivbild.

Mordet på kvinnan i Malmö utfördes med skjutvapen på öppen gata och har inga likheter med hur det brukar se ut när kvinnor utsätts för dödligt våld i Sverige.

– Det här fallet är extremt ovanligt, det är svårt att rama in utifrån statistik, säger forskaren Klara Hradilova Selin.

Hon är medförfattare till en rapport om det dödliga våldet i Sverige som Brottsförebyggande rådet (Brå) gav ut i juni och konstaterar att det inte går att dra några generella slutsater om händelsen i Malmö utifrån det lilla som är känt hittills.

Polis och åklagare säger sig jobba brett och vill inte vädra sina tankar om motiv.

– Det man främst kan understryka är att det är så avvikande, säger Klara Hradilova Selin.

En fjärdedel kvinnor

Under perioden 2014–2017 utsattes 410 personer av dödligt våld i Sverige. Cirka en fjärdedel av dem (110 personer) var kvinnor.

– När kvinnor dör till följd av dödligt våld så är gärningspersonen oftast någon som kvinnan känner, oftast en partner eller tidigare partner, och då är det vanligen i hemmiljö och inte speciellt ofta med skjutvapen. Är det skjutvapen inblandade så är det oftast jaktvapen som gärningspersonen har licens för, säger Klara Hradilova Selin.

Motiven i de fallen brukar vara relaterade till separation eller svartsjuka och gärningsmannen har inte sällan psykiska problem.

Hög uppklarningsprocent

När brotten begås inom relationer eller familjer är uppklarningsprocenten också hög, till skillnad från när det sker inom den kriminella miljön – då är den bara 23 procent.

– Folk vill inte vittna. Till skillnad från familjevåld vet man inte vem gärningspersonen är från början och då är man bland annat starkt beroende av vittnen. Det är mycket svårare att klara upp.

TT: Vilken nytta kan polisen ha av er forskning i sin utredning?

– När polisen utreder brott så utgår de inte från forskning i första hand, utifrån (utan) just omständigheterna i det enskilda fallet. Det är skillnad på den stora, generella bilden som vi sysslar med och de enskilda fall som polisen går på djupet med. Det är olika världar, säger Klara Hradilova Selin.

ANNONS