Österrike tar hem barn till IS-anhängare

TT TT-AFP

Publicerad 2019-08-26

Kvinnor och barn i lägret al-Hol i nordöstra Syrien i juni 2019.

Två föräldralösa barn får återvända till Österrike, meddelar landets regering. Det är första gången Österrike tar hem barn till IS-anhängare.

Barnen, ett och tre år gamla, fick klartecken att resa till Österrike efter att en domstol gett vårdnaden till syskonens mormor. Beskedet följer på ett DNA-test som mormodern fick genomföra för att säkerställa att hon är släkt med barnen.

– Vi har beslutat att ta hem de två föräldralösa barnen och förberedelser har inletts, säger Peter Guschelbauer, talesperson för landets utrikesdepartement, och tillägger att processen kan komma att ta flera veckor.

Syskonen befinner sig i det överbelastade kurdiska lägret al-Hol i nordöstra Syrien, som tidigare i sommar rapporterades hysa över 70 000 syriska och utländska kvinnor och barn. Deras österrikiska mamma anslöt sig till terrorgruppen IS 2014, då 15 år gammal, och tros nu vara död.

Enligt Guschelbauer kan ytterligare minst tre barn till IS-anhängare få återvända till Österrike i ett senare skede.

Upphävt medborgarskap

Omvärlden är splittrad i frågan om att ta hem barn och kvinnor från de syriska lägren. I maj kunde sju föräldralösa barn lämna al-Hol och resa tillbaka till Sverige efter förhandlingar mellan svenska och kurdiska myndigheter. Tyskland har tagit tillbaka tiotalet barn sedan början av året, samtliga under tio år gamla, liksom bland annat Frankrike, Belgien, Turkiet och Ryssland. De flesta länder låter dock enbart barn vars IS-stridande föräldrar är döda att komma hem.

Kazakstan, Uzbekistan och Kosovo har utöver föräldralösa även låtit kvinnor återvända hem. I fjol tilläts en kvinna och hennes fyra barn att flyga hem till USA från Syrien.

Samtidigt har andra länder valt en hårdare linje. Storbritannien har upphävt medborgarskap för IS-anhängare som vill återvända, och Australien antog nyligen en lag som gör att medborgare som rest till andra länder för att kriga kan bli förbjudna att återvända hem i upp till två år. Flera barn fick dock återvända till Australien innan lagen antogs.

Svåra förhållanden

FN har tidigare vädjat till länder att ta hem medborgare med kopplingar till IS som sitter fängslade i Syrien och Irak.

– Barn i synnerhet har drabbats hårt av grova kränkningar av deras rättigheter, det gäller även de som kan ha blivit hjärntvättade eller rekryterade till IS för att begå våldshandlingar, sade FN:s människorättschef Michelle Bachelet i juni.

I juli varnade Rädda Barnen för att de humanitära behoven i lägren ökat dramatiskt, med brist på vatten, mat och mediciner. Enligt organisationen finns rapporter om minst 286 dödsfall, merparten av dem barn under fem år. Upp till fyra av dem ska vara svenska. FN uppger att många av dödsfallen orsakats av kyla, lunginflammation, uttorkning eller av komplikationer från undernäring.