Klart med nya Venezuelasamtal

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-07-12

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide. Arkivbild.

De norskmedlade samtalen om Venezuelas framtid avslutades med en överenskommelse om nya förhandlingar.

Såväl president Nicolás Maduros regering som oppositionen andades viss optimism efter veckans samtal på Barbados. Nya samtal är planerade, enligt nyhetsbyrån AP redan till nästa vecka.

– Efter en intensiv dag har vi tillsammans med den norska regeringen och oppositionen utarbetat sex punkter, sade Maduro i venezuelansk tv på torsdagen, utan att precisera vad de sex punkterna innebär.

Oppositionsledaren Juan Guaidós representant Stalin González skriver på Twitter att venezuelanerna behöver "svar och resultat", och att hans delegation ska försöka hitta lösningar som ska "få slut på lidandet" i landet.

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide, som medlat i samtalen, säger i ett uttalande att båda sidor arbetar för att effektivt nå en lösning på konflikten som ligger inom konstitutionens ramar och som båda parter gemensamt kan komma överens om. Hon lägger till att avbrottet i förhandlingarna beror på att båda parter måste diskutera internt innan ytterligare steg kan tas.

Oppositionsledaren Juan Guaidó utropade sig själv till interimspresident i januari och anser sig vara landets legitima ledare. Han har fått stöd av USA och flera andra länder, men Maduro har suttit kvar på posten. Maduro har stöd från flera andra länder, bland annat Ryssland, Kina och Kuba.