Svenskar bedrar försäkringsbolag på miljarder

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2019-02-13

– Bedragarna måste förstå att de belastar oskyldiga genom sina brott, säger Mats Galvenius, vd hos Larmtjänst AB som står bakom den nya rapporten tillsammans med Svensk Försäkring. Arkivbild.

Nära en halv miljard kronor. Så mycket vägrade försäkringsbolagen att betala ut på grund av misstänkta bedrägerier 2018. Men mörkertalet tros vara stort – försäkringsbedrägerier uppskattas kosta mellan tre och sex miljarder årligen.

Förra året genomförde svenska sakförsäkringsbolag 7 462 bedrägeriutredningar. Till följd av detta nekades försäkringstagare pengar för skador värda 480 miljoner kronor – skador som bedömdes vara bedrägerier. Det visar en ny rapport som släppts av branschorganisationerna Larmtjänst AB och Svensk Försäkring.

– Vi har haft en trend där vi gått allt mer mot direkt skadereglering via internet, där jag kan tycka att man tagit det steget för långt, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

"Ljuger om skadan"

Försäkringsbedrägerier verkar framför allt ske inom motorförsäkringar och hemförsäkringar, säger han.

– Det vanligaste är att försäkringstagaren inte kan styrka att det faktiskt inträffat något. Man ljuger om att skadan skett – säger till exempel att man blivit bestulen på något som man i själva verket slarvat bort.

Inom motorförsäkringar uppgick fjolårets avslöjade bedrägerier till ett värde av 145 miljoner kronor. Något som kostar försäkringsbolagen mycket pengar är arrangerade trafikolyckor, berättar Galvenius.

– Ett ganska typiskt fall är att man köper billiga, begagnade bilar med kanske trasiga motorer, men försäkrar dem för fullt värde. Sedan krockar man bilarna för att få ut pengar.

Rapporten visar att kön, ålder och geografi tycks spela in när det gäller benägenheten att begå försäkringsbedrägeri. Män är tydligt överrepresenterade i statistiken och utgör nästan 70 procent av bedragarna, liksom personer födda på 1980-talet och 1990-talet samt bosatta i Skåne samt Stockholms län.

Positiv utveckling

Mats Galvenius säger att försäkringsbedrägerier aldrig kommer att gå att förhindra helt, men att försäkringsbolagen skulle kunna undvika en stor del genom att jobba mer med sina villkor. Men det viktigaste är att ändra attityden gentemot bedrägerier hos gemene man. I samband med den nya rapporten genomfördes en attitydundersökning som visade att nio av tio ser försäkringsbedrägerier som ett allvarligt brott. Det visar på en positiv utveckling, säger Mats Galvenius.

– Bedragarna måste förstå att de belastar oskyldiga genom sina brott. Ju högre andel bedrägerier, desto högre blir premierna. Det betyder att man begår kollektivt bedrägeri.