Djurparken varnar: Våra djur blir dåliga i magen av Maroon 5

Publicerad 2019-02-10

Djurparkens djur mår inte bra av ljudet som kommer från konserterna i närheten. Det är så illa att de blir dåliga i magen och oroliga, skriver Danmarks Radio.

När det hålls konserter i Mölleparken i danska Ålborg blir djuren på Aalborg Zoo, som ligger intill, stressade.

Därför har djurparken nu bett kommunen att slopa framtida konserter på platsen – för djurens välmåendes skull.

I år är det tre stora konserter inplanerade. Bland annat ska gruppen Maroon 5 uppträda, samt danske artisten Rasmus Seebach, som uppträdde på samma plats förra året.

Seebachs uppträdande ledde till stor uppståndelse, nu fruktar Aalborg Zoo att det ska hända igen.

– Det vi kan se under de stora konserterna, där det är högt ljudtryck, är att schimpanserna blir dåliga i magen och oroliga. Detsamma gäller större apor och rovdjur samt våra elefanter, säger Henrik Johansen, chef för djurparken, till DR och fortsätter:

– Men det djur som har reagerat starkast var vår dvärgflodhäst, som är placerad längst borta i parken. Den kastade sig i vattnet och var inte uppe och åt på en veckan.

Montage. Schimpansen på bilden har inget med händelsen att göra.

”Vi har försökt att låsa in djuren”

Djurparken har försökt att själva vidta åtgärder för att råda bot på problemet.

– Det här är något som har pågått länge. Så vi har försökt att låsa in djuren inomhus under dessa konserter, men även då reagerar de. Det är inte heller livskvalitet för djuren, att hålla dem inlåsta hela helgen för att det är konsert.

Enligt honom är det inte bara självaste konsertdagen som påverkar djuren, utan de blir påverkade i flera dagar.

– Jag tycker att de måste hitta en ny plats att köra dessa konserter på.

Ålborg kommun vill inte ställa in de redan planerade evenemangen i Mölleparken. Men de ser allvarligt på detta, menar danske kommunalrådet Mads Duedahl (Venstre), vid hälso- och kulturförvaltningen.

– Det är naturligtvis inte hållbart, att djuren i djurparken mår dåligt under konserterna. Jag tror inte att det handlar om att Rasmus Seebach sjunger falskt utan att det verkligen är hög musik, och det är självklart något vi måste förhålla oss till, säger han till DR.

Man har nu börjat undersöka vilka andra platser man kan använda till konserter, där man inte stör djuren.

Följ ämnen i artikeln