Påven: Uppblåst hopp inför möte mot övergrepp

TT TT-AFP

Publicerad 2019-02-17

Påve Franciskus har kallat till stormöte om sexuella övergrepp i kyrkan. Arkivbild.

Påvens toppmöte för att stoppa sexuella övergrepp i katolska kyrkan närmar sig – men resultatet riskerar att bli en besvikelse.

– Jag tror att det finns för höga förväntningar på mötet, säger skribenten Charlotta Smeds.

Katolska kyrkan har skakats av skandal efter skandal i land efter land gällande sexuella övergrepp inom kyrkan.

I Mexiko har minst 152 katolska präster som begått sexuella övergrepp stängts av de senaste nio åren. I somras och höstas avslöjades att hundratals präster begått övergrepp i flera städer i USA. Nunnor har utnyttjats sexuellt och en utredning i höstas visade att tusentals barn inom katolska kyrkan i Tyskland utsatts. Liknande skandaler har avslöjats i länder som Australien, Irland och Chile – för att nämna några.

Förväntningarna för höga

Pressen på kyrkan är hög och förväntningarna på konkret förändring stora inför det möte som påve Franciskus kallat till för att ta itu med de sexuella övergreppen.

För stora, enligt påven själv.

– Det förberedande arbetet flyter på bra men jag måste erkänna att det känns som att det finns en uppblåst förväntan. Vi måste få ner förväntningarna, har påve Franciskus tidigare sagt.

På mötet som hålls mellan 21 och 24 februari i Vatikanen kallas för första gången någonsin samtliga ordföranden i världens biskopskonferenser, en samling av ett lands samtliga katolska biskopar, för att diskutera frågan.

– De kommer inte slå sig ner runt ett bord och besluta om vilka präster som ska gå och inte. Man talar om problemet utifrån olika vinklar och skickar med biskoparna klara riktlinjer att använda när de väl är tillbaka på hemmaplan, säger Charlotta Smeds, skribent på den katolska nyhetssajten Vatican news.

Totalt kommer 133 biskopar att delta. Katolska kyrkan i Sverige ingår i en nordisk biskopskonferens med ordföranden Czeslaw Kozon från Danmark som är den som reser till Rom och representerar Sverige och grannländerna.

Tre huvudpunkter

Enligt Charlotta Smeds kommer mötet beröra främst tre huvudpunkter; förebyggande av sexuella trakasserier, hur kyrkan ska agera om det inträffar och hur kyrkan ska ge stöd till en person som har utsatts.

– Målet är att utrota det här. Det kanske inte går så snabbt som man skulle vilja men arbetet mot övergreppen har börjat och det kommer inte att vända, säger Charlotta Smeds.

Påve Franciskus har sedan länge lovat en nolltolerans mot sexuella övergrepp och har hyllats för att vara progressiv och ta problemen på allvar. Hans kritiker anser dock att det går för långsamt och att reformer som att präster inte skulle behöva leva i celibat måste införas för att få bukt med problemet – något som påven gett ett tydligt nej.

– Påve Franciskus säger mycket. Ibland säger han bra saker men han gör ingenting, säger Gert Gelotte, katolik och frilansjournalist.

Kritiserar kyrkans kvinnosyn

Gert Gelotte anser att problemet med sexuella övergrepp och tystnadskulturen kring dem bottnar i en ojämställdhet inom kyrkan och ett demokratiproblem kring hur katolska kyrkan är uppbyggt. Problem som inte kan lösas med ett möte.

– Det är naturligtvis bättre att man träffas än att inte träffas – men inget tyder på att den här gruppen äldre män kan enas om något beslut. Det stora tunga avgörandet i frågan är kyrkans kvinnosyn, syn på sexualitet och demokrati, säger Gert Gelotte.