Ansvarig för nazistsajt skyldig enligt jury

Foto: Henrik Montgomery/TT
Huvudförhandlingen har avslutats mellan Justitiekanslern (JK) den nazistiska sajten Nordfronts tidigare ansvarige

avTT

NYHETER

Huvudförhandlingen har avslutats mellan Justitiekanslern, JK, och den nazistiska sajten Nordfronts tidigare ansvarige utgivare Emanuel Lärkestål i Örebro tingsrätt.

Juryn bedömde att Lärkestål gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Det hela gäller publiceringar på sajten. Enligt JK har dessa uttryckt missaktning mot judar och homosexuella och bryter alltså mot tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Juryn har gått på JK:s linje i 104 av 106 fall.

– Jag delar inte den bedömningen men vi får avvakta rättens slutgiltiga prövning, säger Lärkeståls advokat Sargon de Basso till TT.

De flesta av åtalspunkterna rör artiklar publicerade på Nordfronts sajt med fotografier av platser som affischerats med bilder på Adolf Hitler. Lärkestål har nekat till brott och hävdar att sajten endast skrivit om nyhetshändelser.

– Vi kan inte se hur en avbildning kan utgöra hets mot folkgrupp, säger Sargon de Basso.

Åklagare Jonas Lövström anser att detta är ett felaktigt resonemang och är nöjd med juryns beslut. Enligt honom finns en etablerad rättspraxis att bilder på Adolf Hitler kan utgöra en missaktning mot folkgrupper.

– Vi menar att Nordfront fungerar som ett språkrör för Nordiska motståndsrörelsen som är en nazistisk kamporganisation. Det de gör är att dokumentera aktivism och sprida propaganda, och det är väsensskilt från nyhetsförmedling, säger Jonas Lövström.

Nu ska tre juristdomare göra sin bedömning och dom meddelas i slutet av oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM