Myndigheter i USA stängs – förslag röstades ned i senaten

avAdam Westin, Sebastian Laneby

I natt röstade den amerikanska senaten ned förslaget som skulle förhindra att federala myndigheter står utan finansiering.

Den tillfälliga budgeten löpte ut vid midnatt – och amerikanska myndigheter kommer nu att stängas.

Krisen sammanfaller med Donald Trumps ettårsjubileum som president i USA.

Vid midnatt i USA, klockan 06 svensk tid, löpte den tillfälliga budgetlösningen i USA ut.

Detta innebär att delar av USA:s statsapparat kommer stängas ned. Regering, försvar och polis omfattas inte.

Republikanerna i senaten ville driva igenom en förlängning som skulle innebära att fristen förlängs fram till den 16 februari – men senaten röstade nej.

Man lyckades heller inte enas om en alternativ plan innan tidsfristen gick ut vid midnatt.

Fick inte stöd av demokraterna

Donald Trump hade behövt få minst 60 av 100 röster, men antalet republikaner i senaten är 51. Han skulle således behöva stöd från ett antal demokrater, vilket misslyckades.

För att stötta budgetförslaget har demokraternas senatorer i utbyte krävt att Trumps regering förlänger Daca, ett program som hjälper unga papperslösa migranter i USA, så kallade ”dreamers” (drömmare) att få stanna i landet.

"De har satt politik framför vårt lands säkerhet, militärers familjer, sårbara barn och vårt lands möjlighet att tjäna alla amerikaner", skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

Vita huset kallar nedstängningen för "Schumer-nedstängningen" efter demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer.

– Det här kommer att kallas för Trump-nedstängningen för det finns ingen, ingen som förtjänar skulden för situationen vi befinner oss i mer än president Trump, säger Chuck Schumer.

Senast var 2013

Sedan 1990 har statsapparaten stängs ned vid fyra tillfällen då kongressen inte kunnat enas om budgeten. Senaste gången var 2013, då över 800 000 myndighetsanställda fick stanna hemma utan lön i 16 dagar, skriver Washington Post.

Den gången var det demokraterna som inte fick stöd hos republikanerna. Man försökte då driva igenom ändringar i Affordable Care Act, den sjukvårdsreform som kallas Obamacare och som Donald Trump sagt sig vilja stänga ned.

En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön. Regering, försvar och polis kommer inte att beröras.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Senaten i Washington DC sade nej.
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Politik