Här är skrällarna i amerikanska mellanårsvalet

Publicerad 2018-11-07

Bland de som går mot seger i amerikanska mellanårsvalet är flera kämpar för minoriteters rättigheter.

Flera hbtq-personer, muslimska kvinnor och kvinnor ur den amerikanska ursprungsbefolkningen väljs in i representanthuset.

– I Minnesota välkomnar vi inte bara invandrare, vi skickar dem till Washington, säger vinnande Ilhan Omar, den första kvinnan att bära hijab som väljs in.

Demokraterna Rashida Tlaib, 32 från Michigan och Ilhan Omar, 37, från Minnesota blir de första muslimska kvinnorna någonsin att ta plats i representanthuset. I dag finns två muslimer i representanthuset, båda män: demokraterna Keith Ellison från Minnesota och André Carson från Indiana.

– Jag står framför er i kväll som en kongresskvinna med många ”första” bakom mitt namn. Första färgade kvinnan att representera vår delstat i kongressen, första kvinnan att bära hijab, första flyktingen att väljas till kongressen och en av de första muslimska kvinnorna, säger Ilhan Omar i sitt segertal.

– I Minnesota välkomnar vi inte bara invandrare, vi skickar dem till Washington.

Rashida Tlaib (mitten) och Ilhan Omar blir de första muslimska kvinnorna i representanthuset.

Yngsta kvinnan

New York-demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, 29, blir den yngsta kvinnan hittills att ta plats i den amerikanska kongressens representanthus efter att hon vunnit över republikanernas kandidat Anthony Pappas.

Bronx-födda Ocasio-Cortez med puertoricanskt ursprung, skrällde när hon besegrade huvudkandidaten Joe Crowley i primärvalet tidigare i år.

Latinamerikanskan och medlemmen av Democratic Socialists of America har jobbat för Bernie Sanders kampanj, profilerar sig på rätten till sjukvård och mildare immigrationslagar.

– Detta är vad som är möjligt när vanliga människor kommer till den kollektiva insikten att alla våra handlingar är mäktiga, värdefulla och möjliga att åstadkomma varaktig förändring, säger Ocasio-Cortez i sitt vinnartal, enligt Huffington Post.

Alexandria Ocasio-Cortez, 29, blir den yngsta kvinnliga kongressledamoten någonsin i USA.

Kvinnor ur ursprungsbefolkningen

I New Mexiko ser Debra Haaland ut att gå mot seger. Likadant ser det ut för Sharice Davids i Kansas. De blir därmed de första ur den amerikanska ursprungsbefolkningen att ta plats i representanthuset. Båda är demokrater.

Haaland tillhör ursprungsbefolkningen Pueblo of Laguna och advokaten Sharice Davids tillhör Ho-Chunkfolket och har tidigare tävlat i MMA. Som lesbisk är hon också den första hbtq-personen från Kansas att väljas in i kongressen.

– Vi har möjligheten att förändra folks bild av Kansas. Vi vet att det är så många av oss som välkomnar alla, ser alla och vet att alla borde ha möjligheten att lyckas, säger Davids.

Första öppet homosexuella

Jared Polis, 43, vann guvernörskampen i Colorado när han besegrade republikanen Walker Stapleton. Det är första gången en öppet homosexuell man väljs till guvernör och tar plats i senaten.

Polis, som tidigare suttit i representanthuset, är för starkare vapenlagar, mot dödstraffet och har även profilerat sig på skolfrågor samt stöttar legaliseringen av marijuana.

– Inte i någon annan fråga kan man se att uppfattningarna ändrats så mycket som när det gäller synen på hbtq-personer, även bland de konservativa. En ung generation växer upp och förstår inte alls varför det här har varit en stor fråga, säger USA-kännaren Andreas Utterström i Aftonbladet Morgon.

Jared Polis blir den första öppet homosexuella mannen i USA:s historia som väljs till guvernör.

Första svarta kvinnan

I Massachusetts skriver 44-åriga Ayanna Pressley historia genom att som första svarta kvinnan i sin delstat ta en plats i representanthuset. 2009 blev hon den första svarta kvinnan att ta plats i Bostons kommunfullmäktige.

När det stormade kring HD-nominerade och numera invalda domaren Brett Kavanaugh, berättade Pressley att hon själv utsatts för sexuella ofredanden och beskrev den ilska och motstånd som riktats mot Kavanaugh-falangen som ”den sporrande kraften för den starkaste progressiva rörelsen på en generation”.