Flera döda efter skottlossning på hotell i Kabul

Uppdaterad 2014-03-21 | Publicerad 2014-03-20

Fyra beväpnade talibaner ska ha skjutits ihjäl på det internationella lyxhotellet Serena i Kabul på torsdagskvällen.

Det är ännu oklart om fler personer har dödats i attacken.

– Området runtomkring är avspärrat, säger Gashmat Stanekzai, informatör på polisen i Kabul, till Aftonbladet.

När de fyra männen tog sin in på hotellet och öppnade eld flydde gäster och personal ner i källaren. Därefter följde ett tre timmar långt ställningskrig innan aghanska säkerhetsstyrkor till slut lyckats skjuta ihjäl gärningsmännen, skriver AP.

– Fyra gärningsmän som lyckades ta sig in på Serena hotell är nu döda. Området är säkrat, säger Sediq Sediqqi, talesperson för inrikesdepartementet, till en afghansk tv-kanal rapporterar AFP.

Han tillade att han inte vet något om eventuella övriga dödade eller skadade men att gästerna förts till säkrade rum.

Enligt AP har talibanerna tagit på sig dådet. Målet för attacken ska ha varit utlänningar och afghanska dignitärer som samlats på hotellet för att fira det persiska nyåret Nowruz.

Enligt UD:s pressjour finns det inte någon information om att svenskar ska finnas på hotellet.

Attack 2008

Serena Hotel utsattes 2008 för en attack då bomber exploderade på hotellet och flera personer dödades.

Vid attacken 2008 dödades flera människor, bland annat en norsk journalist. Norges dåvarande utrikesminister Jonas Gahr Störe befann sig också på hotellet, men klarade sig oskadd.

Serena Hotel anses vara en av de säkraste platserna att bo på i Kabul. Det bor för tillfället flera delegationer där, från FN och enskilda länder som kommit till Afghanistan för att delta i övervakningen av valet i början av april.

Elva döda i Jalalabad

Tidigare under torsdagen dödades minst elva personer när en polisstation i staden Jalalabad i södra Afghanistan attackerades av flera självmordsbombare och beväpnade män. Enligt Reuters har talibanerna även tagit på sig ansvaret för attacken.

Talibanerna har svurit att attackera allt och alla som har med det stundande presidentvalet den 5 april att göra, inklusive vallokaler, väljare, politiker och säkerhetsstyrkor.