”Alltför många barn blir utan hjälp”

Uppdaterad 2015-02-26 | Publicerad 2009-05-06

Psykologen Åsa Landberg chattade med Aftonbladets läsare

Åsa Landberg, psykolog vid Rädda Barnen.

säger: Hej! Hur förklarar man för barn att det så ofta är män som begår våldsbrott i sina familjer? Min dotter frågade, varför är så många pappor så elaka?
Åsa Landberg säger: Hej! Jag har inte riktigt något bra svar på det, och det brukar jag säga till barnen. Jag talar om att det är det vanligaste, men att det också finns mammor som begår brott.
frulle säger: Hej! Är det bra att barn får umgås med sin pappa, som har mördat deras mamma, i fängelset?
Åsa Landberg säger: Hej! De flesta barn jag träffat vill inte ha kontakt med den som dödat deras mamma. Men en del barn vill. Ofta handlar det då om enstaka möten. Då kan det vara bra, så att de får ställa frågor och så att deras sista bild av pappa inte blir den de fick under mordet.
Rolf säger: Är det en självklarhet att ett barn som förlorat sin mamma får psykologhjälp? Hur säkerställer man att barnet fångas upp? Man undrar ju, när man läser att mördaren kan behålla vårdnaden. Hur går samtalet i så fall till? Finns det någon anhörig som barnet känner tillit till med?
Åsa Landberg säger: Hej! Tyvärr blir alltför många barn utan hjälp. Det borde vara självklart att de i alla fall blir erbjudna samtal. Samtalen beöver anpassas efter barnens behov, men de har ofta väldigt många frågor om varför det hänt, vad som händer efter döden och om framtiden utan mamma. Om det är möjligt får någon som känner barnet vara med de första samtalen.
Arg säger: Hur stor är risken att ett barn som bevittnat sin pappa misshandla själv blir våldsam som vuxen? Och hur kan man förebygga att det händer?
Åsa Landberg säger: Hej! De tka fnnas en ökad risk för att barnet använder våld som vuxen, men jag vet inte hur stor den är. Jag är övertygad om att det går att motverka genom att ge barnet stöd och en bra hemmiljö. För de barn som inte får ett tydligt besked av vuxenvärlden att våld är fel och inte får svar på sina frågor tror jag att risken ökar.
Helene säger: Finns det något ekonomiskt rättsskydd för barn vars ena förälder dödat den andra? Det hjälper ju inte att bara komma till ett nytt hem, livet blir ju inte som det var för det och sådant kan ju kosta?
Åsa Landberg säger: Hej! Barnet kan få skadestånd, det kan finnas försäkringar som ger ersättning, men att en förälder dödas innebär ändå ofta att ekonomin blir mycket sämre för barnet.
Pokahontas säger: Vilka sår skapar den här typen av händelser hos ett barn. Hur ska man mildra dem?
Åsa Landberg säger: Barn drabbas väldigt hårt av att en förälder dödas. Hur "såren" ser ut ser olika ut. Men trygghet, kärlek, ärlighet och möjlighet att få tala om det som hänt och om föräldrarna mildrar. Även om det är smärtsamt behöver omgivningen prata om det som hänt och inte omge barnet med tystnad.
Malin säger: Vilka organisationer försöket stödja dessa barn och familj som har blivit drabbade och hur kan man samarbeta med dem för att ge sitt stöd?
Åsa Landberg säger: På Rädda Barnen tar vi emot barn som drabbats för stöd och samtal. Bli medlem!
minna säger: Hur tröstar man ett barn som natt efter att vaknar av att han skriker för att han drömt om att pappa hittade oss och dödade mig? Vi är alla rädda och har mardrömmar..Man kan inte avfärda det med att säga att det bara var en dröm.. som det ser ut så är det ju bara en tidsfråga..
Åsa Landberg säger: Hej! Det är svårt att trösta ett barn när rädslan är realistisk. Det bästa sättet är då att göra det som går för att ni ska vara skyddade. Men det kan vara väldigt svårt. Då är det bra att söka hjälp för att stå ut med situationen; hos socialtjänsten, hos BUP eller hos en frivilligorganisation.
orolig mamma säger: Hej Åsa! Hur ska jag som mamma tala med min 6-åring som läser om alla pappor som mördat mammor?
Åsa Landberg säger: Hej! När en sexåring ser alla bilderna och läser texterna kan det kännas som att alla pappor är farliga. Berätta att tidningen skriver om det för att de allra flesta mammor och pappor tycker att de tär fel och blir väldigt arga och ledsna över att mammor dödas. Berätta att hans pappa tycker det är fel och nte skulle göra så om det är sant. Och skydda honom från "vuxennyheter" om det är möjligt.
Janne banan säger: Vad är det som gör att pappor kan misshandla inför barn? Är det någon psykisk rubbning?
Åsa Landberg säger: Hej! Det är naturligtvis oerhört hänsynslöst. Men de män so manvänder våld mot sin partner är inte hänsynsfulla, vare sig mot henne eller mot barnet. Och alltför ofta blir även barnen utsatta för våld av mannen. Men det betyder inte att mannen har en psykisk rubbning som märks på annat sätt. Han kan verka alldeles vanlig.
päron säger: Hur testas familjer som tar emot barn som sett sina föräldrar dö? Har hört talas om många fosterbarn som gått ur askan i elden när de placerats om.
Åsa Landberg säger: Hej! Socialtjänsten utreder familjehemmets lämplighet. Men jag har tyvärr också en del negativa erfarenheter där familjer inte riktigt orkat med de påfrestningar det innebär att ta emot ett barn vars förälder mördats trots goda ambitioner. Det borde vara särskilt kvalificerade familjehem som anlitas, och de borde alltid få handledning.
Mike säger: Hej!Det sägs att barn först efter 3-5års ålder börjar uppfatta/minnas saker.Hur påverkas ett barn under den åldern i framtiden som varit med om något sånt här?Drabbas ett äldre barn värre?
Åsa Landberg säger: Även omsmå barn i nte har tydliga minnen av det som inträffat kan skräcken och sknaden leva kvar och påverka deras uppväxt och personlighet. Och när de blir större och får veta vad som hänt väcks frågor och oro. Då kan det också vara plågsamt just att de inte minnas sin mamma. Så det är svårt att säga vid vilken ålder barnen drabbas värst.
Moderator säger: Det var sista frågan. Tack så mycket Åsa och alla läsare.

Följ ämnen i artikeln