Så skyddar du dig mot företagskapare

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2013-04-18

"Kapare kan till exempel vilja få kontroll över företagsnamnet, för att göra stora inköp", säger Annika Bränström, generaldirektör på Bolagsverket.

Ett kapat företag kan ställa till det ordentligt.

Med några enkla medel kan du dock hålla bolagspiraterna på avstånd.

Du får ett brev om att ditt företag har flyttat, fastän ni sitter i samma lokaler som alltid. Fakturor kommer in på inköp du aldrig gjort, eller uppgifter på byten av styrelseledamöter.

Passpå – någon försöker kapa din firma.

– Det kan vara personer som vill ha kontroll över företagsnamnet, till exempel för att göra större inköp, berättar Annika Bränström, generaldirektör på Bolagsverket. Då handlar det inte om bluffakturor, utan riktiga köp gjorda på falska grunder.

Försök vanligare

Annika Bränström påpekar att företagskapning sällan lyckas. Kapningsförsök är däremot vanligare.

– Är man beredd att begå brott är det rätt lätt att försöka. Det handlar om att förfalska uppgifter och protokoll, ha en riktig person som står bakom ändringen. Men det sker det kontroller. Dels hos oss, men också hos företagen. I överlag är de rätt bra på att upptäcka kapningar själva.

När en ny vd registreras skickas brev ut, både till förre och nye vd:s respektive adresser. Skulle ändringen vara felaktig gäller det att larma direkt. Missar man det och företaget blivit kapat gäller det att snabbt kontakta Bolagsverket, samt göra en polisanmälan.

– Vi måste så klart ha kontakt med någon som kan visa att ändringarna som gjorts är felaktiga. Det viktigaste är att ha kontroll över alla uppgifter och reagera snabbt.

Skyddsåtgärder

För att skydda dig finns minameddelanden.se. Tjänsten, som är gratis, är ett samarbete mellan flera myndigheter och sköter utskick av myndighetsbrev elektroniskt, via mail eller sms. Exempelvis ändringar i ditt bolag. Du kan vara privatperson, såväl som företagare för att använda tjänsten. Dessutom kan du komma åt alla handlingar i pågående ärenden i Näringslivsregistret.

Annika förklarar att Bolagsverket även förordar en obligatorisk signering med e-legitimation vid alla bolagsändringar, för ytterligare säkerhet.

– Kapare skulle först och främst behöva en giltig e-legitimation. Sedan har e-legitimation en helt annan insyn. I dag vet vi inte vem eller vilka som står bakom förfalskningarna, det är polisens uppgift att undersöka. Men e-leg har en helt annan spårbarhet.

Kasper Nowakowski

Följ ämnen i artikeln