Börskrasch i Moskva

Uppdaterad 2014-12-18 | Publicerad 2014-12-16

Moskvabörsens RTS-index rasar med 10 procent. Rubeln, som initialt fick draghjälp av en oväntat drastisk räntehöjning från Rysslands centralbank under natten, faller åter till historiska bottennivåer.

Rysslands centralbank chockhöjde oväntat styrräntan, från 10,5 till 17 procent, under natten till tisdagen. I samband med det överraskande drastiska räntebeskedet varnade banken för att Rysslands ekonomi, pressad av vikande oljeintäkter, kapitalflykt och sanktioner från EU och USA, kan krympa 4,5 procent 2015 om oljepriset ligger kvar kring 60 dollar per fat under nästa år.

Råoljan rasar

Samtidigt fortsätter dock råoljepriset på världsmarknaden nedåt under 60 dollar per fat för så kallad Brent-olja i tisdagens handel.

Den ryska räntechocken under natten föregicks av ett ras på 11 procent för rubeln i måndags. På tisdagsförmiddagen föll den ryska valutan åter till en historisk bottennivå med en kurs på drygt 66 rubel per dollar. Det kan jämföras med 32:85 rubel per dollar den 1 januari 2014.

Omkring två tredjedelar av rysk export utgörs av olja och gas och den ryska staten drar in ungefär hälften av sina intäkter från energisektorn.

TT

Följ ämnen i artikeln