MP tar upp kampen om feminismen

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-07-02

”Vi har en helhetspolitik”

Feminismen är en het p­olitisk fråga och det är många som slåss om väljar­kakan.

I kvällens tal i Almedalen flörtar MP-språkröret Åsa Romson öppet med Feministiskt initiativs v­äljare.

– Till skillnad från Fi har vi en helhetspolitik, där vi tar med oss feminismen och antirasismen in i alla frågor, säger hon.

I dag är det Miljöpartiets tur att vara i fokus under Almedalsveckan i Visby. De gröna har en framgång i Europaparlamentsvalet i färskt minne och siktar nu på att vara med och bilda en ny regering tillsammans med Socialdemokraterna efter valet i höst.

På sistone har jämställdheten seglat upp som en allt hetare fråga. I slutet av maj lyckades Feministiskt initiativ med Gudrun Schyman i spetsen vinna en plats i EU-parlamentet och under våren har alla de rödgröna partierna försökt att stärka sin profil i frågan.

’Relevant för breda grupper’

På MP:s kongress för en dryg månad sedan röstade ombuden igenom att feminismen ska vara en av partiets profilfrågor i valrörelsen. Aftonbladet kan berätta att språkröret Åsa Romson under sitt tal i kväll kommer att fokusera stenhårt på hur jämställdheten och klimatfrågan hänger ihop.

– Jag tänker bland annat tala om kopplingen mellan miljö och feminism och göra den tydligare, på ett sätt som kan göras relevant för bredare grupper. Mycket i miljö- och klimatfrågorna har ett tydligt jämställdhetsperspektiv, de är varandras förutsättningar, säger hon.

Hon menar att transportpolitiken är ett bra exempel på när klimatet och jämställdheten ofta går hand i hand.

– När det handlar om stora framtidssatsningar har det prioriterats motorvägar framför kollektivtrafik. Man har utgått från vad den vita medelålders mannen b­ehöver. Förbifart Stockholm är ett sådant exempel på en ojämställd satsning. Det är männen som sitter i bilköerna och kommer att gynnas. Vi satsar alltså på att männen ska slippa omaket att fundera på ett annat sätt att ta sig till jobbet, s­äger Åsa Romson.

Språkröret säger att hon gläds åt att Fi tagit plats i debatten och menar att deras framgångar beror på verkliga problem med missnöjda kvinnor och växande främlingsfientlighet. Men hon är tydlig med att de gröna är det bästa valet när det gäller jämställdhet.

– Vi har ett helhetsperspektiv där vi vävt ihop våra politikområden med f­eminism från början, vi grundades ju av kvinno-, freds- och miljö­rörelsen. Vi tar med oss feminismen och antirasismen in i all p­olitik.

Fokus på mansdominansen

Dessutom kommer Romson att fokusera på den manliga dominansen i svensk politik. Hon och C-ledaren Annie Lööf är de enda kvinnorna som t­alar från scenen i Almedalen.

– Det är tragiskt att vi är det enda land i Norden som inte har haft eller inte ser ut att få en kvinnlig statsminister under överskådlig framtid.

Så har de rödgröna partierna lyft jämställdhetsfrågan

Socialdemokraterna:

Har börjat understryka att man vill bilda en feministisk regering efter valet i höst.

Efter kritik från flera kvinnodominerade fackförbund meddelade Stefan Löfven att a­lla i den offentligt finansierade välfärden, där en stor majoritet är kvinnor, ska ha rätt till heltid.

Har lanserat ett jämställdhetsprogram på 15 punkter som innehåller reformer man vill g­enomföra under sitt första år vid regeringsmakten.

Miljöpartiet:

På MP:s kongress i början av juni röstade ombuden för att jämställdhet - tillsammans med klimat, jobb och skola - ska vara ett av partiets huvudområden i valrörelsen. Partiledningen var av en annan åsikt, då man trodde att för många huvudteman skulle bli för spretigt.

Lyfter fram att det bland annat var kvinnorörelsen som en gång i tiden bildade partiet och att man har feminismen i sitt dna.

Vänsterpartiet:

V-ledaren Jonas Sjöstedt sa först att en röst på Fi är en bortkastad röst. Men efter intern kritik fick han ändra sig och nu säger han i stället att alla feminister är bra feminister.

Partiet har s­edan tidigare en feministisk talesperson och man har dessutom en feministisk plattform.